Radio Vallis Aurea - Požega (logo)

rva.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o ovome možete pročitati ovdje . Nastavkom pregleda web stranice rva.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice rva.hr kliknite na "Slažem se".

slažem se

Radio Vallis Aurea

90,2 MHz 96,7 MHz

Live stream slušajte nas online

[FOTO]"Osiguranje kvalitete i poboljšanje učinkovitosti intravenske primjene lijeka" - tečaj za sigurnu i kvalitetnu primjenu intravenskog lijeka

Tečaj organiziraju Podružnica HUMS-a Požega i Opća županijska bolnica Požega.

Autor: Magdalena Saveski
Fotografija: Magdalena Saveski
Datum:
Broj pregleda: 2967

„Osiguranje kvalitete i poboljšanje učinkovitosti intravenske primjene lijeka", naziv je tečaja koji se održava danas u Gospodarskoj komori Požege, u organizaciji Podružnice HUMS-a Požega i Opće županijske bolnice.

U današnje vrijeme uznapredovale tehnologije primjena intravenskog lijeka na siguran način je neminovna stvar. Današnje infuzijske pumpe posjeduju široki spektar funkcionalnosti primjene lijeka kako tijekom bolničkog liječenja, tako i kod liječenja u kući pacijenta.

"Cilj današnjeg tečaja je naglasiti važnost primjene intravenske terapije pomoću infuzijskih pumpi na siguran način, te kroz radionice educirati sigurnu i kvalitetnu primjenu intravenskog lijeka. Medicinsko osoblje mora biti upoznato sa svim smjernicama uspostavljanja perifernog intravenskog puta, s ciljem minimaliziranja komplikacija, a upravo ovakva predavanja, simpoziji i radionice, misija su i zadatak naše podružnice HUMS-a, " rekla nam je ispred organizatora, Jelena Kitanović, mag.med.techn.

Štefica Knežević, glavna sestra OŽB Požega, zahvalila se ovom prilikom ravnatelju bolnice prof.dr.sc. Željku Glaviću na mogućnosti školovanja i usavršavanja koje je požeška bolnica pružila velikom broju medicinskih sestara i tehničara, koji su završili magistarski studij.

Nazočne je pozdravio i prof. dr.sc Željko Glavić, ravnatelj Opće Županijske bolnice Požega, istaknuvši kako je tema današnjih predavanja vrlo značajna prije svega za bolesnike o kojima medicinsko osoblje skrbi, te kako će podrška OŽB Požega u školovanju i edukaciji medicinskih sestara i tehničara i dalje biti velika. " Najvažnije je da pacijenti dobiju ono što je u današnje vrijeme suvremene medicine moguće pružiti i da budu zadovoljni, a u tom dijelu sam zaista ponosan na rad svih medicinskih sestara i tehničara", rekao je ravnatelj Glavić.

Uvodno predavanje održao je doc.dr.sc. Damir Matoković,prim.dr.med. na temu: Anatomija krvnih žila – pristup krvožilnom sustavu i mogućnosti terapijskih i dijagnostičkih postupaka.

Zatim je o Umbilikalnom pristupu kod novorođenčadi govorila prim.mr.Marijana Tomić Rajić, dr.med. Komplikacije krvožilnog pristupa prikazat će Ferdinand Slišurić, dr.med., a HEMS – Helicopter Emergency Medical Servise Dario Švajda,dr.med. Primjenu kemoterapije pomoću infuzijske pumpe izložit će Natalija Dopuđ,dipl.med.techn. koja će i obrazložiti prednosti aplikacije kemoterapije pomoću infuzijske pumpe, navesti moguće komplikacije aplikacije lijeka putem infuzijske pumpe, predočiti način rada i korištenje infuzijske pumpe u OŽB Požega na odjelu dnevne bolnice.

Znanje i implementacija načela prevencije infekcije kod i.v. primjene lijeka prikazali su  Božica Lovrić,mag.med.techn., i Tihomir Jovanović,mag.med.techn.

Na primjerima setova za infuziju i transfuziju proći će Višnja Kopecki, mag.pharm. kroz hrvatske, odnosno europske, norme za pojedine medicinske proizvode. Kratko se upoznaje s bitnim zahtjevima koje Zakon o medicinskim proizvodima postavlja za kvalitetu medicinskih proizvoda.


Dalibor Ivanešić,mag.med.techn. prikazat će proceduralne smjernice za upotrebu i održavanje sustava za intraosealni vaskularni pristup. Polaznici Tečaja će imati mogućnosti ovladati primjenom intravenske terapije na modelima, na siguran način pomoću infuzijskih pumpi. Svaki polaznik će imati mogućnost demonstrirati pripremu i primjenu intravenskog lijeka na siguran i kvalitetan način.

 

Tagovi

Odgovorite na anketu Radio Vallis Aurea najčešće slušate?