Radio Vallis Aurea - Požega (logo)

rva.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o ovome možete pročitati ovdje . Nastavkom pregleda web stranice rva.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice rva.hr kliknite na "Slažem se".

slažem se

Radio Vallis Aurea

90,2 MHz 96,7 MHz

Live stream slušajte nas online

„Čovjek je sunce – on grije sebe, ali i druge“

„Čovjek je sunce – on grije sebe, ali i druge“

Školsko zvono: Mladi filantropi Medijske skupine OŠ „Dobriša Cesarić“

Autor: Magdalena Saveski
Fotografija: M.S./MG OŠ Dobriša Cesarić
Datum:
Broj pregleda: 3482

Medijska skupina Osnovne škole „Dobriša Cesarić“ je izvannastavna aktivnost za učenike od 5. do 8. razreda. Dijeli se na 3 sekcije: radijska, fotografska i video sekcija. Učenici mogu svoje slobodno vrijeme upotpuniti kreativnim radom, naučiti rukovati kamerom, fotoaparatom i ostalim sredstvima medija, sudjelovati u fazama nastajanja TV reportaže, filma, radioigre. Sve sekcije vodi Marija Mrkojević, prof. hrvatskog jezika i književnosti. Ponešto o projektima i akcijama skupine u ovoj školskoj godini reći će nam Bruno Pandžić, Lara Biželj i Nika Sabljak učenici 5. razreda.

Što ste do sada napravili ove školske godine?

BRUNO: Snimili smo 3 radioigre. To su Priča o gradu - povodom sjećanja na žrtvu Vukovara, Zimska priča - obiteljska priča o Božiću i Sretni kraljević - prerada književnog djela u radioigru.
LARA:Organizirali smo i proveli akciju Srcem do Medaljice Cesarice. To je bila akcija poticanja na dobrovoljno darivanje krvi. Trajala je dva mjeseca. Sve aktivnosti tijekom akcije snimali smo kamerom i fotografirali. Kad je sve bilo gotovo, složili smo dokumentarni film Srcem do Medaljice Cesarice i prijavili ga na filmski festival.


Radioigre Priču o gradu i Zimsku priča imali smo prilike čuti na Radio Vallis Aurei, ali Sretni kraljević je vaš novi uradak. Možete li mi reći nešto o tome?

NIKA: Sretni kraljević je bajka Oscara Wildea. Zajedno s nastavnicom uvježbali smo tekst najprije dobro čitati. Zatim smo malo razgovarali o temi i ideji djela i pokušali to dočarati glasom jer radioigra je samo zvuk. Snimali smo na neradni dan, kad nije bilo nikoga u školi jer smo morali paziti da se ne čuju ostali zvukovi. Na kraju slijedi montaža snimljenog, ali to ne radimo svi, već nastavnica s jednim ili dva učenika.

Zašto baš radioigra?

NIKA: U nižim razrednima osnovne škole imali smo lutkarsku skupinu koju je vodila učiteljica Ines Čereg, koju ovim putem pozdravljamo. S lutkarskim predstavama sudjelovali smo na brojnim smotrama, prije svega na Lidranu. Uvijek smo bili zapaženi. Lutkarski izraz nije čest jer je težak i zahtjevan. Volimo glumu. U 5. razredu nastavnica hrvatskog jezika predložila je da nastavimo s glumom, ali na jedan drugačiji način. Radioigra je zahtjevan izraz i nema ga puno. Nama se sviđa jer spajamo glumu i radio kao medij što je zanimljivo. Sretni kraljević predložen je za državnu smotru Lidrano. Svakako planiramo nastaviti s tim izrazom.

Da čujemo sad malo o akciji Srcem do Medaljice Cesarice, o čemu je riječ?

BRUNO: Ideja za akciju Srcem do Medaljice Cesarice nastala je u razgovoru što bismo mogli ove godine raditi. Gledali smo koji nam datumi dolaze i vidjeli smo da je 25. listopada Dan dobrovoljnih davatelja krvi. Odmah nam se to učinilo zanimljivim. Nastala je ideja da djeca potiču odrasle na davanje krvi. Jer smo mi maloljetni da bi davali krv. Odmah smo dogovorili s Crvenim križem u Požegi susret na Dan dobrovoljnih davatelja krvi. Oni su nas srdačno dočekali i dali nam mnogo informacija o davanju krvi.A što je to Medaljica Cesarica?

LARA: Medaljica Cesarica je medaljica koju vlastoručno izrađuju učenici škole. Ona je mali znak pažnje koji se dodjeljuje onome tko učini dobru stvar. Ideja o Medaljici nastala je na sastancima Vijeća učenika tijekom prošle školske godine. Bit svega je međusobno poticanje na pomaganje ljudima u zajednici. Medaljica Cesarica zapravo je simbol za filantropske akcije koje naša škola provodi već niz godina.

Što ste sve radili tijekom akcije?

BRUNO: Glavni dio akcije bile su prezentacije u školskoj knjižnici. Učenici, nositelji akcije, su prezentirali drugim učenicima što je filantropija, zašto je ona važna i zašto baš poticanje na davanje krvi. U sklopu prezentacija prikazivao se i kratki igrani film te su se dijelili letci i pozivnice za roditelje. Odlučili smo snimiti kratki igrani film. Film je trebao prikazati kako dijete potiče odraslu osobu na davanje krvi. Željeli smo uključiti nekoga od nastavnika ili zaposlenika škole da nam bude glumac. Zamolili smo nastavnika povijesti i on je odmah pristao. Sve smo snimali u prostoru škole.

LARA: Na svečanoj završnoj prezentaciji akcije dodijelili smo Medaljice svima koji su se odazvali akciji. Ovom prilikom zahvaljujemo svima koji prate naš rad, medijima koji objavljuju naše uratke, ravnateljici, učiteljima i zaposlenicima naše škole, našim roditeljima, svima koji su dali svoj glas našem filmu o akciji, svima koji su je podržali i Crvenom križu . I ovim putem pozdravljamo sve ostale učenike koji su aktivno sudjelovali, ali nisu mogli doći danas u emisiju, a to su Leon i Karlo Drašković, Lovro Bošnjak, Klara Zubić, Josip Zubović, Patrik Karačić, Toni Baričić, Vjekoslav Sesar, Nikolina Bagarić, Leonarda Crnjac, Ivan Dalić, Gabrijel Rajič i Dino Bogdanović.Upitat ćemo njihovu mentoricu, profesoricu Mariju Mrkojević, kako je zadovoljna radom skupine i koji su sljedeći projekti?

MARIJA MRKOJEVIĆ: Kad vidim s kolikim entuzijazmom ova djeca sudjeluju u akcijama i projektima, osjećam se jako motivirano. Imam veliku želju nastaviti raditi s njima u toj izvannastavnoj aktivnosti. Sve što mi radimo povezano je s hrvatskim jezikom kao predmetom. Trudimo se povezati jezik, književnost, lektiru, izražavanje i medijsku kulturu kako bi učenici na konkretnim primjerima naučili lijepo se izražavati, lijepo pisati, čitati s razumijevanjem, čitanjem izraziti različite osjećaje i, naravno, postati medijski pismen. Danas je važnije nego ikada znati kritički pristupati medijima koji nam se nude. Posebno mjesto u svemu tome zauzima radio kao medij, učimo snimati i slušati radijske emisije s naglaskom na radiofonska sredstva, tj. glazbu i zvuk. Ono što učimo na redovnoj nastavi, ostvarujemo na izvannastavnim aktivnostima. Naši uradci imaju snažnu poruku – važno je činiti dobre stvari i za druge, razvijati empatiju. Naša misao vodilja je – Čovjek je Sunce, on grije sebe, ali i druge. Trenutno radimo na prevođenju i titlovanju filma Srcem do Medaljice Cesarice jer ga želimo prijaviti na jedan međunarodni dječji festival, a i na nekoliko naših domaćih. Tu je i jedna TV reportaža „Glazba i poezija“ o našem dugogodišnjem projektu Cesarić u Cesariću. Za kraj planiramo snimanje kratkometražnog igranog filma, zasad smo tek na pisanju scenarija. Naša je skupina aktivna tijekom cijele školske godine. Vremena za predah nema!
 

Odgovorite na anketu Radio Vallis Aurea najčešće slušate?