Radio Vallis Aurea - Požega (logo)

rva.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o ovome možete pročitati ovdje . Nastavkom pregleda web stranice rva.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice rva.hr kliknite na "Slažem se".

slažem se

Radio Vallis Aurea

90,2 MHz 96,7 MHz

Live stream slušajte nas online

 HŽD Pleternica nositelj je i partner brojnih projekata na pleterničkom području

HŽD Pleternica nositelj je i partner brojnih projekata na pleterničkom području

Zadnja dva projekta koja su im odobrena i na kojima rade su projekti „I ti ćeš ostarjeti!“, te program „Reci da“ zdravlju, kojega financira Ministarstvo zdravstva, a koje se provodi od studenog prošle godine u suradnji s Gradom Pleternicom i Udrugom narodnog zdravlja Andrija Štampar.

Autor: Magdalena Saveski
Fotografija: Magdalena Saveski/Arhiva
Datum:
Broj pregleda: 1987

Hrvatsko žensko društvo Pleternica osnovano je 1992. godine. Trenutno imaju četiri ogranka i 108 članova. Svrha im je očuvanje tradicijskih vrijednosti sela i poticanje općeg napretka zajednice, posebice kroz poticanje nezaposlenih žena da daju svoj doprinos zajednici tako da svoje znanje i vještine prenose na mlađe naraštaje. Ženama tako pomažu vratiti izgubljeno samopouzdanje i vjeru u sebe, kako bi se lakše socijalizirale u društvu. O HŽD Pleternica, aktivnostima i programima rekla nam je predsjednica Dorotea Valenta.

„Hrvatsko žensko društvo je dugog vijeka. Od 1963. do 90-ih godina radile smo kao Aktiv žena, a od 1992. djelujemo kao Hrvatsko žensko društvo Pleternica. Tada smo se morale prilagoditi ratnom vremenu, bavile smo se humanitarnim radom i pomagale prognanicima uz veliku pomoć prijatelja iz Austrije koji su nam slali humanitarnu pomoć. 2008. godine putem natječaja nizozemske fondacije prijavile smo svoj projekt i dobile sredstva za otvaranje prve igraonice za djecu u Buku, gdje imamo i svoj ogranak. Nakon toga smo igraonicu otvorili u Brodskom Drenovcu, također putem sredstava EU fondova, te u Gradcu i Zagrađu. Imamo četiri igraonice s programom koji je verificiran od strane Ministarstva prosvjete i Ureda za predškolski odgoj. Tri sata dnevno djeca provode u našim igraonicama, tri dana u tjednu rade igraonice u Gradcu i Buku, dva dana u Brodskom Drenovcu i Zagrađu. Na našu inicijativu 2008. godine utemeljeno je i Dječje gradsko vijeće, a godinu dana kasnije i Udruga Društvo Naša djeca. Udruga je u mnogome zaslužna i za dobivanje povelje “Pleternica - grad prijatelj djece” 2011. godine. Gdje god se nešto događa i mi smo tu. Pripremamo programe za naš Dan Grada, za sve vjerske i državne blagdane. Sada imamo i prekrasan prostor koji smo s ostalim udrugama dobili na korištenje za Dan Grada u prosincu prošle godine, Centar udruga. S obzirom na to da ima puno žena oboljelih i liječenih od onkoloških bolesti, a u Pleternici ne postoji klub gdje bi se te žene mogle sastajati u okviru HŽD Pleternica smo osnovali jednu malu sekciju u sklopu koje razgovaramo, razmjenjujemo informacije i potpora smo jedne drugima. To ženama jako puno znači jer se ne osjećaju zaboravljenima i nisu prepuštene same sebi, a takve susrete nastojimo dogovoriti i s roditeljima koji imaju djecu koja su onkološki bolesnici. Puno radimo. Iza nas su brojne izložbe, predavanja, mala škola veza za djevojčice, nositeljice smo ili partnerice u brojnim projektima, poput „Dajmo ženama šansu“, Pomoć u kući starijim osobama, „Cvjetna budućnost“, a zadnji u nizu bio je „Žena 21. stoljeća – pogled s više strana“, zatim projekt „Stani neću se tući idem pjevati“, gdje smo bile nositelji. To je projekt o nenasilju gdje su uključeni igraonica u Buku i tamošnja područna škola. Zadnja dva projekta koja su nam odobrena i na kojima radimo su projekti „I ti ćeš ostarjeti!“, te program „Reci da“ zdravlju. - ispričala nam je Dorotea Valenta predsjednica HŽD Pleternica.

Spomenuti trogodišnji program „Reci da zdravlju“, kojega financira Ministarstvo zdravstva, a koje se provodi od studenog prošle godine u suradnji s gradom Pleternicom i Udrugom narodnog zdravlja Andrija Štampar usmjeren je osjetljivim dobnim skupinama, ženama i osobama starije životne dobi, s obzirom na to da se svatko od njih gotovo svakodnevno susreće s određenom vrstom zdravstvenog problema – kaže Luka Dokozić, voditelj programa i član HŽD Pleternica.

„Upravo s ovim programom, a zajedno s partnerima, želimo istaknuti važnu ulogu zdravstva za svakog ponaosob. U sklopu aktivnosti educiramo osobe o pojavnosti masovnih oboljenja i bolesti kao što su cerebrovaskularne i kardiovaskularne bolesti te ih educiramo o prevenciji i samokontroli kod istih. U sklopu aktivnosti provodimo edukacije i tjelovježbe kod osteoporoze, kardiovaskularnih bolesti, kao i tjelovježbu u svrhu poboljšanja koordinacije i ravnoteže. U suradnji s Udrugom narodnog zdravlja Andrija Štampar održavamo vrlo zanimljiva predavanja o važnosti vođenja brige za vlastito zdravlje, poput predavanja o važnosti psihoterapije, educiranja o samokontroli te predavanja o prevenciji raka dojke. Ovim hvale vrijednim programom za kojega bih iskreno želio da zaživi na razini ne samo grada Pleternice nego i cijele Požeško-slavonske županije, osvještavamo ljude o zdravom načinu života, potičemo ih da na zdrav i zanimljiv način provode svoje slobodno vrijeme pa shodno tome preveniraju mnoge bolesti današnjice“, zaključio je Dokozić.

Prošlog tjedna u prostoru Centra udruga Pleternica održan je Dan otvorenih vrata pod nazivom „Zdravlje oko nas“, gdje su sugrađani mogli dobiti sve informacije i sudjelovati na radionici „Važnost fizičke aktivnosti u životu“.
 

Odgovorite na anketu Radio Vallis Aurea najčešće slušate?