Radio Vallis Aurea - Požega (logo)

rva.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o ovome možete pročitati ovdje . Nastavkom pregleda web stranice rva.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice rva.hr kliknite na "Slažem se".

slažem se

Radio Vallis Aurea

90,2 MHz 96,7 MHz

Live stream slušajte nas online

Grad Požega zatražio pojačan izlov lisica, ministarstvo odbilo – pročitajte zašto

Grad Požega zatražio pojačan izlov lisica, ministarstvo odbilo – pročitajte zašto

Lisice se sve više udomaćuju u urbanim sredinama, čega nije lišena niti Požega

Autor: Slavenko Čuljak
Fotografija: Čitatelj
Datum:
Broj pregleda: 5327

Lisice se sve više udomaćuju u urbanim sredinama, čega nije lišena niti Požega. Posljednjih mjeseci dobili smo niz fotografija lisica snimljenih u požeškoj šetališnoj zoni, Županijskoj ulici, na Sportsko-rekreacijskom centru, u Babinom viru, starom autobusnom kolodvoru, Sajmištu, Tekiji i brojim drugim dijelovima grada.

Grad Požega je još prošlog ljeta održao sastanak s Državnom upravom za zaštitu i spašavanje, Županijskom upravom za ceste, županijskim lovačkim savezom i Policijskom upravom požeško-slavonskom, na kojemu je zaključeno da je potrebno zatražiti dozvolu za pojačani izlov lisica u okolnim lovištima, kako bi lovci na taj način riješili problem „na izvoru“, u lovištima.

Nakon sastanka, Grad Požega je uputio Ministarstvu poljoprivrede zahtjev za pojačani izlov 25. srpnja 2016. godine. Odgovora nije bilo, pa je Grad uputio požurnicu 28. studenog prošle godine.

Tek 19. siječnja ove godine zaprimili su odgovor ministarstva, u kojemu stoji da je nakon zaprimljene obavijesti i zahtjeva, ministarstvo kontaktiralo lovoovlaštenike koji gospodare lovištima u neposrednoj blizini Požege te da su isti dostavili zapisnike o utvrđivanju brojnog stanja divljači iz kojih nije vidljivo da postoji povećani broj lisica. Ministarstvo iz tog razloga nije imalo zakonskog temelja donijeti rješenje o pojačanom izlovu lisica.

Samim time, lovci nisu u mogućnosti poduzeti intervencijske mjere po pitanju izlova lisica, te se mora iznaći drugo zakonom dozvoljeno rješenje problema. Ako problem postoji.

Odgovorite na anketu Radio Vallis Aurea najčešće slušate?