Radio Vallis Aurea - Požega (logo)

rva.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o ovome možete pročitati ovdje . Nastavkom pregleda web stranice rva.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice rva.hr kliknite na "Slažem se".

slažem se

Radio Vallis Aurea

90,2 MHz 96,7 MHz

Live stream slušajte nas online

Količine sakupljenog korisnog otpada rastu iz godine u godinu

Smanjenjem PDV-a na usluge odvoza i zbrinjavanja otpada s 25% na 13%, Komunalac Požega od 1. siječnja 2017. godine snizio cijene za navedene usluge, tako da se mjesečna rata za domaćinstva smanjuje za desetak posto, sa sadašnjih 52,93 kune na 47,84 kune mjesečno

Autor: Slavenko Čuljak
Fotografija: Ilustracija
Datum:
Broj pregleda: 2852

Sukladno odredbama Zakona, posljednjih godina uvedena je obveza odvojenog sakupljanja korisnog otpada - papira, stakla, plastike i tekstila te uspostava reciklažnih dvorišta gdje će se isti odlagati. Za odvojeno sakupljanje korisnog otpada postavljeni su „zeleni otoci“, uveden sustav sakupljanja otpada „na kućnom pragu“, a planiranim proširenjem u 2017. godini bit će obuhvaćeno oko 13 tisuća domaćinstava i oko tisuću gospodarskih subjekata.

S obzirom na to da je edukacija građana o odvojenom sakupljanju korisnog otpada važna od najranijeg uzrasta, Komunalac Požega je prošle godine započeo s edukacijom o odvajanju otpada u vrtićima na području Požege, Pleternice, Kutjeva i Velike. Školama su podijeljeni kontejneri za odvojeno sakupljanje korisnog otpada te su ušle u sustav odvoza papira, plastike i stakla, a većini su podijeljeni i komposteri za biorazgradivi otpad kako bi se dodatno obogatio nastavni program iz područja ekologije.

Tako je prošle godine sakupljeno oko 470 tona papira i kartona, 75 tona stakla, 24 tone plastike i 17 tona tekstila, što je ukupno oko 586 tona korisnog otpada koji nije završio na odlagalištu. Ovako razvrstan korisni otpad predan je ovlaštenim sakupljačima na daljnju reciklažu. Količine su značajno povećane u odnosu na prethodne godine, što je vidljivo iz priložene tablice i dijagrama, a to potvrđuje opravdanost uvođenja i proširenja sustava odvojenog sakupljanja korisnog otpada.

Dobra vijest za građane jest da je smanjenjem PDV-a na usluge odvoza i zbrinjavanja otpada s 25% na 13%, Komunalac Požega od 1. siječnja 2017. godine snizio cijene za navedene usluge, tako da se mjesečna rata za domaćinstva smanjuje za desetak posto, sa sadašnjih 52,93 kune na 47,84 kune mjesečno.

Odgovorite na anketu Radio Vallis Aurea najčešće slušate?