Radio Vallis Aurea - Požega (logo)

rva.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o ovome možete pročitati ovdje . Nastavkom pregleda web stranice rva.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice rva.hr kliknite na "Slažem se".

slažem se

Radio Vallis Aurea

90,2 MHz 96,7 MHz

Live stream slušajte nas online

[FOTO] Obilježen "Dan mimoza"

S obzirom na mogućnosti koje medicina danas ima, svaki slučaj raka vrata maternice može se ili spriječiti ili dovoljno rano otkriti.

Autor: Magdalena Saveski
Fotografija: Magdalena Saveski
Datum:
Broj pregleda: 4168

Zavod za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije u suradnji s požeškom Ligom borbe protiv raka održao je danas javnozdravstvenu akciju „Dan mimoza“ u sklopu koje su prodajom doniranih mimoza prikupljali sredstva za rad Lige.

Na području naše županije svake godine oboli desetak žena, a nekoliko njih na žalost i umre od raka vrata maternice. S obzirom na mogućnosti koje medicina danas ima svaki slučaj raka vrata maternice može ili spriječiti ili dovoljno rano otkriti. „To je jedan od karcinoma koji najbolje znamo i razumijemo način njegova nastanka ali i imamo najbolju mogućnost sprječavanja njegove pojavnosti" - kaže Kristijan Matković, specijalist opće i plastične kirurgije i predsjednik požeške Lige za borbu protiv raka.

00:37 Kristijan Matković

rekao je dr. Matković. "Za rak vrata maternice najvažnije je naglasiti da bi on trebao postati povijest, mi o tome više ne bi trebali govoriti, jer ga ne bi trebalo biti“ - naglasila je Jasmina Kovačević, spec. javnog zdravstva i voditeljica Službe za javno zdravstvo.00:37 Jasmina Kovačević

rekla je dr. Kovačević. Javno zdravstvenoj akciji pridružio se i Darko Puljašić, ravnatelj Doma zdravlja Požeško-slavonske županije, koji je naglasio kako je Dom zdravlja učinio znatne pomake upravo na području skrbi o zdravlju žena.

"Kroz rad patronažne službe i u suradnji s gradonačelnicima i načelnicima općina i gradova osigurali smo dovoz pacijentica iz udaljenijih mjesta na ginekološke preglede. U prošloj godini potrošili smo 900. 000 kuna vlastitih sredstava za specijalizaciju tri ginekologinje od kojih će se jedna vratiti za dvije godine, a druge dvije s radom će početi za tri godine.“ – istaknuo je Puljašić.00:21 Darko Puljašić

rekao je ravnatelj Puljašić. Dan mimoza i ove godine proveden je zahvaljujući donaciji obitelji Ine i Nike Palamete s otoka Šipana, te obitelji Mire Kunčevića i Vlahe Barkidžije.
 

Odgovorite na anketu Radio Vallis Aurea najčešće slušate?