Radio Vallis Aurea - Požega (logo)

rva.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o ovome možete pročitati ovdje . Nastavkom pregleda web stranice rva.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice rva.hr kliknite na "Slažem se".

slažem se

Radio Vallis Aurea

90,2 MHz 96,7 MHz

Live stream slušajte nas online

Cesarik: "Još 105 dana i bit će megdana“

Cesarik: "Još 105 dana i bit će megdana“

Osim turizma na niske grane srozane su investicije, kultura i sport, tvrde požeški SDP-ovci.

Autor: Magdalena Saveski
Fotografija: Magdalena Saveski
Datum:
Broj pregleda: 3228

Predsjednik GO SDP-a Požega, prim.dr.sc. Marijan Cesarik i član GO SDP-a Požega, Bruno Horvat, održali su danas tiskovnu konferenciju na kojoj su prokomentirali gradske aktualnosti, poput investicija, kulture, sporta te turizma.

Bruno Horvat osvrnuo se na proslavu Vincelova u Požegi i projekt Zeleno- Plavo, Jadranske i kontinentalne delicije za koji je rekao kako ide u potpuno promašenom smjeru.

„Od samog početka hvale vrijedna inicijativa Obrtničke komore i Udruženja Obrtnika pala je na plodno tlo kod tadašnjeg vodstva Grada Požege i Turističke zajednice. Navedenu manifestaciju smo zamislili kao nit vodilju razvoja turizma, poljoprivredne proizvodnje i gospodarstva u ovim krajevima. Uz nekoliko početnih uspješnih godina tijekom posljednje četiri godine ista je počela kopnjeti te gubiti svoj smisao i prepoznatljivost – smatra Horvat.

00:34 Bruno Horvat

„Od nekadašnje izuzetno bogate jadranske i kontinentalne eno gastro ponude ostala je samo sjena. Sve se svelo na nekoliko riba i pokoju kobasicu i još neki proizvod što ne umanjuje zahvalu svima onima koji su došli i vrijedno odradili te ponudili svoje proizvode“ dodao je Horvat. Kaže kako navedena eno gastro ponuda nije ni jedna četvrtina iste od prije nekoliko godina. „Svi oni koji su došli na Trg Svetog Trojstva bili su neugodno iznenađeni činjenicom da umjesto da pogledaju prigodan kulturno umjetnički program jadranskih destinacija odnosno gostiju te našega područja mogli su vidjeti samo četiri Trenkova pandura koji bezidejno hodaju jer organizator nije znao što s njima te jedan tamburaški sastav. Ostatak se sveo na protokolarno snimanje i slikanje i tu priča završava. Nažalost ova manifestacija se srozala i nije više ni sjenka onoga što je trebala biti kao i velika većina ostalih događaja u gradu koji izgledaju više kao slučajno okupljanje nego ozbiljno organiziran događaj.“ tvrdi Horvat.

00:34 Bruno Horvat

Dodao je kako SDP ima jasan i konkretan program razvoja turizma za Požeštinu 2017.-2021. koji će uskoro prezentirati široj javnosti. Horvat je pozvao sve relevantne turističke subjekte da iznesu svoje prijedloge kako bi mogli zajedničkim snagama graditi bolju i konkretnu budućnost.

„Da se samo radi o srozavanju turizma u Gradu Požegi, rekli bismo“ neka je sve zlo u tome“. No zlo je puno opsežnije, srozali su sve što je bilo moguće", tvrdi Marijan Cesarik, predsjednik GO SDP Požege. Kaže kako su srozane su investicije – jer se nije radilo ništa. Bazen i Trg Svete Terezije financirani su suludim kreditom kojeg je bolje i ne spominjati, a učinjena je ogromna šteta.

Cesarik kaže kako je upravo SDP-ova vlast u gradu prije četiri godine osigurala sredstva za uređenje Trga Svete Terezije i to za 250. obljetnicu Katedrale ali su sredstva uludo potrošena. Za bazen su već bila dogovorena određena sredstva od MZOS-a, jer se neutemeljeno ostalo bez stadiona, kao i zbog obveze tjelesnog odgoja za školu plivanja. Dio sredstava je bio dogovoren s Ministarstvom zdravlja kako bi se podigla kvaliteta liječenja bolesnika ali i radi unapređenja zdravlja građana Požege.

„Ne zaboravimo i da je Zdravko Ronko od Mesića ishodovao da u Požegi budu ročnici i dočasnička škola. A ročnici i dočasnici moraju proći obuku plivanja pa su i iz ministarstva bili voljni uskočiti pri izgradnji natkrivenog bazena kako ih se ne bi moralo voziti u Bizovac gdje se i danas obavlja obuka plivanja.“ podsjetio je Cesarik.00:31 Marijan Cesarik

Kaže kako se samo čekalo tvrtku Spin Vallis koja je išla u projektiranje i izgradnju energane od 8 megavata u što je bila uključena i potrošnja energije za bazen. Energana je proradila 2015. godine i u funkciji je, ali nema bazena kojega bi mogla napajati. Grijanje koje je u projektu je i plaćeno ali nikada izvedeno, pa i nadležna tijela imaju posla – napominje Cesarik. Ovakvim pristupom kaže on, nanesena je nemjerljiva šteta za ovaj grad i građane.

Srozavanje kulture do najniže razine je posebna priča, kaže. Ne vodi se brige za baštinu, kulturno nasljeđe, tradiciju, niti jedna knjiga nije izdana, niti jedna slika požeških majstora nije priskrbljena, niti jedna skulptura isklesana - jedno veliko ništa. Ipak ima nešto, kaže Cesarik.

00:53 Marijan Cesarik

Rekao je Cesarik i podsjetio kako su sportski znalci srozali i sport, podsjetivši da su klubovi prije dobivali 4,5 milijuna kuna za svoj rad, a sada su ta sredstva prepolovljena. „Pola odvojiše za uhljebe u izmišljenoj ustanovi u sportu. No, još 105 dana i bit će megdana.“ – zaključio je.
 

Odgovorite na anketu Radio Vallis Aurea najčešće slušate?