Radio Vallis Aurea - Požega (logo)

rva.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o ovome možete pročitati ovdje . Nastavkom pregleda web stranice rva.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice rva.hr kliknite na "Slažem se".

slažem se

Radio Vallis Aurea

90,2 MHz 96,7 MHz

Live stream slušajte nas online

[FOTO] Školsko zvono: Hana Krpan osvojila jedinstvenu nagradu na natjecanju plesača suvremenog plesa “Mia Čorak Slavenska”

Hana se predstavila s koreografijom "Pogled na svijet kroz ružičaste naočale".

Autor: Magdalena Saveski
Fotografija: Ilijana Lončar
Datum:
Broj pregleda: 2735

U školskom zvonu danas govorimo o plesu, točnije plesnim uspjesima UO Plesne radionice Ilijane Lončar na desetom prestižnom natjecanju plesača suvremenog plesa “Mia Čorak Slavenska”. Ove godine Plesnu radionicu predstavljala je mlada plesačica Hana Krpan s koreografijom "Pogled na svijet kroz ružičaste naočale". Naša mlada Požežanka ostvarila je veliki uspjeh i ušla u Gala večer nagrađenih plesača prema odabiru stručnog žirija. Osim nastupa na Gala večeri 10. hrvatskog natjecanja suvremenog plesa Mia Čorak Slavenska, Hana je osvojila poklon bon nagradu u iznosu od 300 kn. namijenjenu za A kategoriju do 11 godina u kojoj je plesalo 13 djevojčica. Bio je to dovoljan razlog da Hanu i Ilijanu pozovemo u našu današnju emisiju.Umjetnička organizacija Plesna radionica Ilijane Lončar nastupila je prošlog vikenda po deveti put na natjecanju plesača suvremenog plesa “Mia Čorak Slavenska” u Zagrebu. Više o samom natjecanju, rezultatima i dojmovima rekla nam je Hana Krpan i njena mentorica Ilijana Lončar.
Ilijana možete li na podsjetiti o kakvom je natjecanju riječ?


Ilijana Lončar: Iza natjecanja Mia Čorak Slavenska cijelo je jedno desetljeće. To je godišnje državno natjecanje za plesačice i plesače suvremenog plesa u organizaciji Hrvatske glazbene mladeži koju je prije deset godina pokrenuo koreograf Dinko Bogdanić u suradnji s Desankom Virant. Specifičnost ovog natjecanja je da se tamo natječu isključivo plesači suvremenog plesnog izričaja i nema miješanja različitih plesnih grana. Po tome je doista jedinstveno jer ipak danas je veliki broj natjecanja različitih plesnih izričaja. Suvremeni ples je uvijek negdje na margini s obzirom na to da je to umjetnička vrsta plesnog odgoja pa mi nastojimo ići na takva natjecanja specijalizirana za suvremeni ples. Sva natjecanja, seminari i radionice su zapravo jedan susret mladih plesača i njihovih mentora koji imaju nezaobilaznu ulogu motivirati djecu navikavati ih na javne nastupe i podići tako kvalitetu izvedbe darovitih pojedinaca u suvremenom plesu. Osobito se želi potaknuti mlade u smislu aktivnog a kasnije i profesionalnog plesanja i u smislu stvaranja educirane publike za umjetničke sadržaje kao što je i ples. Članovi ocjenjivačkog bili su sastavljeni od doista renomiranih pedagoga, koreografa i umjetničkih voditelja kao što su Zaga Živković, Jasna Čižmek - Tarbuk, Branko Banković, Desanka Virant i Maša Kolar. Svi natjecatelji dobili su priznanja, a prema uspješnosti dodjeljuju se diplome, novčane nagrade, sudjelovanje u edukativnim radionicama u Međunarodnom kulturnom centru u Grožnjanu i nagrade sponzora u obliku sportske opreme. Mi smo imali sreću da je Hana ove godine između trinaest natjecateljica u A kategoriji do 11 godina osvojila jedinstvenu nagradu, poklon bon u iznosu od 300 kn koji će moći potrošiti u trgovini plesne opreme u Zagrebu.

Hana je ušla i u gala večer?

Ilijana Lončar: Prije tih trinaest natjecateljica u A kategoriji odabrane su četiri koreografije koje su izvedene u svečanoj gala večeri. Hana je sa svojom koreografijom bila jedna od odabranih i ono što je nas posebno iznenadilo je da je upravo Hana osvojila tu jedinstvenu nagradu za A kategoriju.

Hana kakvi su dojmovi i što za tebe znači ova nagrada?

Hana Krpan: Jako sam sretna, jer do sada nisam osvojila ovako značajnu nagradu i ovo mi neizmjerno puno znači.

Koliko si se priprema i koja je razlika nastupati u grupa i solo?

Hana Krpan: Jako je velika razlika. Kada plešete solo vaša koreografija ovisi samo o vama i sve je na vama dok je kod grupnih koreografija to puno jednostavnije možete pogledati plesača kraj sebe ili ispred sebe i popraviti ako nešto pogrešno radite. Koreografiju smo uzeli iz Plesoptike, malo ju doradili i uveli neke teže elemente za ovo natjecanje. Priprema je zapravo već krenula od Aurea festa gdje smo plesali tu koreografiju.Jesi li imala tremu na nastupu u Zagrebu?

Hana Krpan: Jesam, u početku no kako je vrijeme odmicalo trema se gubila.Koliko dugo već plešeš?

Hana Krpan: Počela sam s tri godine i to je sad već četiri godine. A ovo mi je već četvrto natjecanje plesača suvremenog plesa “Mia Čorak Slavenska”.Ilijana koliko je bilo natjecatelja?

Ilijana Lončar: Sudjelovalo je 50 mladih plesača u tri kategorije. A kategorija do 11 godina, B kategorija od 12 do 15 godina i C kategorija od 15 do 18 godina. Radi se o o mladim plesačima većinom iz obrazovnih plesnih ustanova poput Plesne škole Ane Maletić iz Zagreba, Škole suvremenog plesa, Škole za balet i ritmiku i dr. tako da je na ipak naš uspjeh tim veći jer smo bili u jednom elitnom plesnom društvu i uvijek se potrudimo najviše što možemo. Željela bih istaknuti da osim Hane koja pripada mlađim generacijama, kroz naših devet godina sudjelovanja na ovom natjecanju nastupilo je više od dvadeset požeških plesača. To su između ostalih: Luka Švajda, Nataša Mihoci, Marijana Verčej, Arijana Pospišil, Karla Soldo, Lucije Pavković, Luke Knežević, Jakova Gugić, Laure Lončar, Maje Milaković i od mlađe generacije Marta Matošević.

Koliko plesačima znači pojavljivanje na jednom ovako prestižnom natjecanju?

Ilijana Lončar: S obzirom na moje dugogodišnje iskustvo mislim da sam kao mentor i pedagog možda i nekako najviše svjesna što sam ponudila toj djeci, na koji način smo se pripremali, za koju publiku i za kakav žiri. Ono što ja prva kao pedagog mentor pitam prije nego se odlučimo nastupati je, tko je u žiriju. Jer nekako dvojim treba li uopće procjenjivati umjetničke dosege djece. Umjetnički doseg je izuzetno teško procijeniti na temelju objektivnih parametara, tako da je i ovo natjecanje u plesu vrlo diskutabilno, ali kako se ipak gleda na osobnost djeteta na njegovu individualnost, na ono nešto što dijete ima unutar sebe, a to je danas rijetko. I Hana je primijetila i izuzetno se iznenadila, zašto je baš ona osvojila nagradu pa sam joj objasnila da nije samo uvijek tehnika u plesu bitna, već je bitno i sve ono što nosi u sebi, karizma, osobnost, i kućni odgoj. To se strašno ocrtava u prezentnosti, nastupu, samouvjerenosti... Zato mi je drago da moji plesači to nose u sebi i da se to prepoznaje, jer ja to kod njih njegujem.

Odgovorite na anketu Radio Vallis Aurea najčešće slušate?