Radio Vallis Aurea - Požega (logo)

rva.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o ovome možete pročitati ovdje . Nastavkom pregleda web stranice rva.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice rva.hr kliknite na "Slažem se".

slažem se

Radio Vallis Aurea

90,2 MHz 96,7 MHz

Live stream slušajte nas online

Zoran Đuroković, generalni direktor Hrvatskih voda održao radni sastanak s čelnicima Požeško-slavonske županije

Zoran Đuroković, generalni direktor Hrvatskih voda održao radni sastanak s čelnicima Požeško-slavonske županije

Razgovaralo se o projektima i ulaganjima u unaprjeđenje stanja obrana od poplava i navodnjavanja ovog područja.

Autor: Magdalena Saveski
Fotografija: Magdalena Saveski
Datum:
Broj pregleda: 1356

U radnom posjetu Požeško-slavonskoj županiji danas je boravio Zoran Đuroković, generalni direktor Hrvatskih voda. Prijepodne je održao radni sastanak sa županom Alojzom Tomaševićem i Franjom Lucićem. Razgovaralo se o projektima i ulaganjima u unaprjeđenje stanja obrana od poplava i navodnjavanja ovog područja.

„Iznimno mi je drago što postoji velika zainteresiranost i poticaj Požeško-slavonske županije za ova ulaganja. Upravo to je ono što i Hrvatske vode žele, imati partnere u županijama i jedinicama lokalne samouprave. Dogovorili smo vrlo čvrstu dinamiku, a istovremeno će se raditi i na projektima i provođenju studije utjecaja na okoliš. Pripremom radova, prije svega na orljavskom nasipu, građanima želimo poslati jasnu poruku da imamo ozbiljnu namjeru, što će uskoro vidjeti tijekom proljeća iduće godine. – rekao je Đuroković. Najavio je i kako će ovih dana biti potpisan ugovor s tvrtkom koja će raditi ukupnu studiju mogućnosti ulaganja na području Požeško-slavonske županije, a pripremit će se i dokumentacija, koja će omogućiti povlačenje sredstava iz EU na razini 85 posto.

„Ako znamo da za akumulacije i retencije treba više stotina milijuna kuna zasigurno ta mogućnost, dobra priprema dokumentacije i koordinacija s ovom Županijom omogućit će da ovdje bitno unaprijedimo stanje obrane od poplava.“ – rekao je Đuroković.

Kaže kako dosadašnji način koordinacije kroz duže vremensko razdoblje nije dao rezultate, a vremenske promjene bile su brže, što znači da se moraju unaprijediti dinamika i dogovaranje čvrstih rokova.

00:34 Zoran Đuroković

„Moramo imati na umu da su štete koje se događaju uvijek veće od potrebnih ulaganja“, dodao je Đuroković. Smatra kako će zajedničkim djelovanjem uspjeti skratiti rokove kod otkupa zemljišta i  ishođenja određenih dopuštenja, kako bi da građani što prije vidjeli rezultate. 

Župan Tomašević naglasio je kako su obrana od poplava i navodnjavanje najbitniji projekti za naš kraj, posebice kada znamo da je Požeština kroz proteklih pet godina jako stradala u poplavama, stoga svaka investicija apsolutno ima svoju opravdanost.  Župan se zahvalio direktoru Đurokoviću što je prepoznao važnost ovakvih projekata. „Njegove smjernice za nas su garancija da će sve ono što mi planiramo od akumulacija do nasipa biti realizirano i završeno u najkraćem roku“

00:32 Alojz Tomašević

Početkom proljeća tako će krenuti radovi nasipa od Pleternice prema Viškovcima u duljini od četiri kilometara. Radi se i brana u Pleternici na rijeci Orljavi koja mora biti završena do kraja godine, kako bi se omogućio nastavak rada hidroelektrane, te aglomeracije Pleternica i Požega koje su vrijedne 300 milijuna kuna, kao i akumulacije Kamenska i Šumetlica.

Odgovorite na anketu Radio Vallis Aurea najčešće slušate?