Radio Vallis Aurea - Požega (logo)

rva.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o ovome možete pročitati ovdje . Nastavkom pregleda web stranice rva.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice rva.hr kliknite na "Slažem se".

slažem se

Radio Vallis Aurea

90,2 MHz 96,7 MHz

Live stream slušajte nas online

[FOTO] "Slobodno vrijeme više volim provoditi u prirodi, putovati, družiti se s ljudima i pri tome uživati u prirodnim ljepotama"

Anton Lukačević iz Kaptola tri godine aktivno se bavi planinarenjem i član je Planinarskog društva "Mališćak" iz Velike.

Autor: Magdalena Saveski
Fotografija: Magdalena Saveski/Anton Lukačević
Datum:
Broj pregleda: 2508

Anton Lukačević iz Kaptola tri godine aktivno se bavi planinarenjem i član je Planinarskog društva "Mališćak" iz Velike. Sve je krenulo, kako nam je rekao na poticaj njegovog prijatelja i susjeda Josipa Lukačevića Luxa. Planinarenje nije skupa rekreacija, ne ulažete previše,a dobrobiti koje imate su višestruke. Ljudi se općenito premalo kreću i previše sjede pred televizorima i u kafićima, a slobodno vrijeme ljepše je provoditi hodajući po prirodi, putovati, družiti se s ljudima i uživati u prirodnim ljepotama – kaže Anton. Dodaje kako je za planinarenje osim ljubavi prema prirodi, potrebna i dobra kondicijska sprema. - Ako se želite ozbiljno baviti planinarenjem, to uključuje hodanje, uspone po planinama, trčanje i bicikliranje, u svakom slučaju jedan trening visokog intenziteta, da bi se postigla dobra kondicija i mogle odraditi zahtjevnije staze i usponi – naglašava naš sugovornik.

Nedavno su on i nekoliko članova PD "Mališćak" pohodili Dolomite koji slove za jedne od najljepših planina na svijetu. Cijeli pohod organizirao je Tomislav Jurić, a ekipi su se pridružila još dva člana, Matej Prpić iz Švicarske i Matej Jurić iz Njemačke. Okupljanje je bilo u Dolomitima kraj jezera Lago di Fedaia a zatim su krenuli uspinjačom do planinarskog doma Rifugio Pian dei Fiacconi na visini od 2600 metara. Tamo su prenoćili i drugi dan krenuli na uspon preko ledenjaka i feratta prema najvećem vrhu Dolomita, Marmolada, visokom 3343 metra. Povratak je bio drugom zahtjevnijom stazom preko pomalo opasnog ledenjaka, punog pukotina gdje su prenoćili i potom krenuli kući. Anton kaže kako im je pohod na Dolomite bio dugogodišnja želja, koju su konačno i ostvarili, uživajući u ljepotama ledenjaka i adrenalinu. - Bilo je to iznimno iskustvo za nas - kaže Anton.

Ovo nije jedini pohod veličkih planinara, prije dvije godine bili su u Austriji, prošle su pohodili talijanski Grand Paradiso koji je bio prvi četiritisućnjak kojega su osvojili. U planu za naredno razdoblje im je posjet Dinari koji će organizirati krajem kolovoza. Postoje planovi i za zimske uspone, možda čak i u slovenske Alpe.

Osim planinarenja vrijedni članovi društva odrađuju brojne akcije uređenja planinarski staza i skloništa, organiziraju planinarske susrete od kojih svakako valja spomenuti pohod na Anđinu baraku zadnje nedjelje u studenom, te sad već tradicionalnu Srimušijadu početkom ožujka na Nevoljašu. PD "Mališćak" osnovan je 2000. godine, danas broji 60-ak članova, a vrlo rado će u svoje redove primiti sve koji im se žele pridružiti.

Odgovorite na anketu Radio Vallis Aurea najčešće slušate?