Radio Vallis Aurea - Požega (logo)

rva.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o ovome možete pročitati ovdje . Nastavkom pregleda web stranice rva.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice rva.hr kliknite na "Slažem se".

slažem se

Radio Vallis Aurea

90,2 MHz 96,7 MHz

Live stream slušajte nas online

"Ivo Dulčić bio je čovjek koji se orijentirao prema najvišim ciljevima i najvišim vrijednostima"

"Ivo Dulčić bio je čovjek koji se orijentirao prema najvišim ciljevima i najvišim vrijednostima"

Predstavljena monografija o Ivi Dulčiću.

Autor: Magdalena Saveski
Fotografija: Magdalena Saveski
Datum:
Broj pregleda: 1727

Požeška biskupija, Moderna galerija u Zagrebu i Matica hrvatska, izdavači su monografije Ivo Dulčić, autora Igora Zidića, koja je svečano predstavljena sinoć u dvorani bl. Alojzija Stepinca. Monografija je kako je naglašeno ovom prilikom, iskaz poštovanja prema velikom sakralnom slikaru 20. stoljeća, i to samo nekoliko dana prije 100. obljetnice njegova rođenja.

Na preko 640 stranica monografija sadrži više od 500 reprodukcija Dulčićevih slika, crteža, signatura te komparativne i arhivske građe vezane uz slikarev život. Autor Igor Zidić strukturirao ju je u deset poglavlja i svako od njih može se čitati kao zasebna studija, ali tek kada se pročitaju sva može se spoznati prava dimenzija Dulčićeva djela i prepoznati vrhunski značaj njegova slikarskog, sakralnog opusa za hrvatsko slikarstvo 20. stoljeća.

- Igor Zidić se potrudio sabrati u jednom volumenu ne samo svu faktografiju o Ivi Dulčiću pa nam neštotehnički progovoriti o njegovim djelima, nego je zaista ušao u pozadinu svega onoga opipljivoga, vidljivoga, pojavnoga iz čega je progovarao Ivo Dulčić. To je duh njegov, koji je na koncu bio sav prožet vjerom. Radi toga je Ivo Dulčić i u nesklonim vremenima opredijeljeno želio biti i sakralni umjetnik. Da njegova djela dospiju u crkvu i da se pred njih može i kleknuti. Igor Zidić kroz ovu knjigu uveo nas je u taj svijet duha Ive Dulčića i ona je na svoj način volumen koji tek izaziva, koji tek naznačuje i upućuje u onu dubinu, u veličinu u kojoj nam je progovorio Ivo Dulčić - rekao je biskup Škvorčević.

Govoreći o radu na monografiji autor Zidić naglasio je kako je prva prava tajna upoznati umjetnika. - Meni je od samog početak bilo jasno da se radi o velikom duhovnom slikaru. Duhovni ne znači samo sakralni, ali sakralni uvijek znači duhovni. Bilo mi je jasno da je riječ o čovjeku koji se orijentira prema najvišim ciljevima i najvišim vrijednostima. On se ne zadovoljava malim, on i kada najpovršnije nešto napravi, to nikada nije površno, to je uvijek puno duha, puno iskustva, vlastitog života kroz život zajednice. Da bih mogao napraviti Dulčića ovako kako sam ga napravio, doživio sam ga kao čovjeka slikara cjeline, punoće, ništa u njemu nije podijeljeno, sve je u njemu sabrano – rekao je Zidić.

O monografiji su uz autora i biskupa Škvorčevića govorili i Biserka Rauter Plančić, Ispred suizdavača Moderne galerije u Zagrebu, te Igor Loinjak, asistent na Umjetničkoj akademiji u Osijeku.

Djela Ive Dulčića koji će u hrvatskom slikarstvu ostati obilježen kao jedan od rijetkih slikara koji je trajno njegovao sakralne teme nalaze se izložena i u Dijecezanskom muzeju Požeške

 

Odgovorite na anketu Radio Vallis Aurea najčešće slušate?