Radio Vallis Aurea - Požega (logo)

rva.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o ovome možete pročitati ovdje . Nastavkom pregleda web stranice rva.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice rva.hr kliknite na "Slažem se".

slažem se

Radio Vallis Aurea

90,2 MHz 96,7 MHz

Live stream slušajte nas online

Školsko zvono: Status umjetničke organizacije poticaj nam je za još kvalitetnije projekte i rad

Školsko zvono: Status umjetničke organizacije poticaj nam je za još kvalitetnije projekte i rad

01.07.2016.

Autor: Magdalena Saveski
Fotografija: Ana Vuković
Datum:
Broj pregleda: 1218

Posljednju emisiju prije ljetne stanke posvetili smo UO Plesnoj radionici Ilijane Lončar. Rezimirali smo proteklu plesnu sezonu i doznali kakvi su planovi za narednu. No krenut ćemo od statusa koji ste dobili u travnju 2015.godine, status umjetničke organizacije, koji je bio dobar vjetar u leđa da se krene još bolje i snažnije s radom.Ilijana Lončar: Tako je, naime specifičnost rada Plesne radionice kroz svih 16 godina postojanja je upravo u tome da nastoji umjetnički senzibilizirati kako javnost, tako i djecu, koja su odabrali ples kao svoj umjetnički izričaj. Za mlađu djecu definitivno se radi o jednom umjetničkom odgoju, dakle osim što je važna, tehnika tijela i sam trening, važan je i način kako pristupiti radu u dvorani, kako raditi na sebi. To je jedan intelektualni pristup radu na svome tijelu, na pokretu jedna fuzija tijela i uma u sklopu, umjetničkog plesnog izričaja.

Koliko imate plesača?

Ilijana Lončar: Trenutno 135, i stom brojkom završavamo sezonu. Krenuli smo u početcima s jednom grupom od 10 malih plesača, a taj broj se kroz godine povećavao. Najviše je bilo 180 polaznika, najčešće oko 150, evo ove godine nešto manje. To naravno ovisi i o financijskim prilikama, roditelja, njihovih poslova, puno roditelja je bez posla, i onda želje djece, nekada ipak moraju pričekati bolja vremena.

Samo u ovoj plesnoj sezoni odradili ste brojna gostovanja, čak njih 18 bile su tu i domaće produkcije, seminari i radionice?

Ilijana Lončar: Da, ja sam jako sretna da smo mi ovu sezonu to uspjeli, naime pozivi su stizali praktički jedan za drugim, i to mi je posebno drago da naša gostovanja kreću od poziva. Dakle, domaćin određenog festivala ili produkcije ili plesne priredbe, odlučuje koga će pozvati u goste. Mi smo, što kroz Plesokaz, naš međunarodni plesni festival, što kroz nastupe diljem Hrvatske, Slovenije, stekli jedan lijep plesni renome i vole nas pozivati u goste što nam je jako drago.

Gdje ste sve bili?

Ilijana Lončar: Pa bili smo u Varaždinu, Čakovcu, Zagrebu više puta, u Puli, Splitu, Šibeniku, Đakovu, dakle stvarno smo išli, svugdje gdje su nas zvali.

Često ste gosti i van granica Hrvatske, točnije u Sloveniji.

Ilijana Lončar: Da, svake godine smo u Celju na međunarodnom natjecanju, i ove godine smo imali priliku biti tamo, naime radi se o natjecanju koje ima svoju predselekciju. Slanjem DVD-a, s koreografijom na zadanu temu, Luka Knežević uspio je sa svojom plesnom minijaturom proći tu selekciju žirija tako da smo i ove godinu bili u Celju. Luka se natjecao u konkurenciji s vrlo zanimljivim plesačima iz Paname, Švedske, Italije, Slovenije, bilo nam je zanimljivo i lijepo.

Osim što nastupate, osvajate i nagrade ?

Ilijana Lončar: Da, sretni smo da smo uspjeli ponoviti uspjeh iz 2013. godine, gdje smo na trešnjevačkim plesnim susretima, popularnom Trepsu, ove godine osvojili nagradu za najuspješniji nastup u B kategoriji, djece od 6 do 8 godina. Koreografija „U ravnoteži“, bila je u konkurenciji i uspjela zaslužiti tu jedinstvenu nagradu. Osim toga posebno smo ponosni da smo ispred Hrvatskog sabora kulture zaslužili nastup na Razglednici 5 u Kazališnoj koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski, gdje smo se predstavili s dvije koreografije, to je doista bio poseban doživljaj, to je bio naš prvi nastup u toj velikoj koncertnoj dvorani i oduševili smo publiku, bilo je preko 1500 gledatelja, to nam je najveći auditorij koji smo do sada imali.

Osim gostovanja i osvajanja nagrade, tu su i brojne domaće produkcije?

Ilijana Lončar: Već dugi niz godina, naš plan i program bazira se na organizaciji vikend plesnih seminara tako da smo početkom sezone imali plesnu pedagoginju Anu Šaškor Jurić sa suvremenim plesnim tehnikama, nakon toga smo u sklopu plesokaza ugostili vrhunske plesne umjetnike pedagoge Ognjena Vučinića, Aleksandru Mišić iz Zagrebačkog plesnog ansambla. Žao mi je da ove godine nismo niti stigli, a nismo niti financijski mogli sve napraviti pa se nadam da će sljedeća sezona biti još bogatija, jer je to nešto što je djeci koja se bave plesom najvažnije. Tu je i naša zimska produkcija koja uvijek ima neku temu, nakon toga uslijedio je 15. Požeški plesokaz. Ove godine smo imali 41 plesni ansambl iz 21-og grada, tri države, 480 gostiju plesača, Osim Plesokaza, tu je organizacija Međunarodnog dana plesa s velikim projektom Go out and dance. Tu je u sklopu međunarodnog dana plesa i gostovanje profesionalnih predstava iz drugih sredina, ove godine to je bila predstava „Minimi“ u suradnji s mrežom „Kliker“. Od ove godine, mi smo također dio te velike Kliker platforme, razvoja suvremenog plesa za djecu i mlade i izuzetno smo pohvaljeni na sastanku koji održan nakon predstave „Minimi“, da smo jedini u Hrvatskoj, uspjeli organizirati tri gostovanja u jednom danu, dakle mi smo imali tri izvedbe Minimija, koje su bile pune, i evo nadam se ćemo tako i nagodinu uspjeti s nekom drugom predstavom, a moj cilj je da u repertoaru Gradskog kazališta Požega plesne predstave za djecu i mlade, ali i za odrasle, budu jedan kontinuirani dio repertoara, jer znamo da je ples ravnopravan dio kazališne umjetnosti , samo se za to još tako nismo uspjeli izboriti do kraja.Ono što je još vrijedno spomenuti je posljednji projekt koji ste radili, to je Plesoptika?

Ilijana Lončar: Ovaj puta moja zamisao je bila da umjetnička organizacija surađuje i s drugim umjetnicima našeg grada, ovaj puta u Plesoptici, to je bila Anita Grbavac Jakobović. Još prije godinu dana, sam zamislila, kako bi lijepo bilo da likovno oblikovanje kompletne Plesoptike predamo u ruke Aniti Grbavac Jakobović. Lijepo smo surađivali i stvarno smo zadovoljni i posjetom publike na sve tri izvedbe. Svaka čast i dječici od tri godine, pa do mojih 17-godišnjaka, jer su sve to lijepo izveli, otplesali vrlo kvalitetno i drago mi je da će ta Plesoptika i dalje živjeti. Već na šibenski plesni festival idemo s Plesoptikom, tako da se nadam da će uživati i šibenska publika i turisti ispred katedrale sv. Jakova krajem srpnja.

Radit ćete i preko ljeta?

Ilijana Lončar: Da, krajem srpnja smo u Šibeniku, a krajem kolovoza je Aurea fest plesa gdje ćemo s Plesnim studijom Marine Mihelčić organizirati sat i nešto programa na glavnom trgu. Očekuje nas nakon dugo vremena i prvo međunarodno gostovanje u Belgiji, naime kao jedini predstavnici hrvatskog plesnog amaterizma od strane Hrvatskog sabora kulture uz potporu Ministarstva kulture otplesat ćemo 15-minutni program na velikom Međunarodnom festivalu u Bruxellesu. Plesači koji će predstavljati Umjetničku organizaciju Plesne radionice Ilijane Lončar u Belgiji su Jakov Gugić, Luka Knežević, Dino Zelenika, Jana Perutka, Laura Lončar i Bea Drkulec.

Osim gostovanja domaćih produkcija održani su i brojni seminari i radionice u Požegi i Požeško-slavonskoj županiji, ali Vi ste održali i neke seminare izvan granica naše županije?

Ilijana Lončar: Da, jedan veći dio mog pedagoškog rada i mojih želja upravo se odnosi na održavanje plesnih radionica, kako u Požegi, tako i izvan. Jako mi je drago, bila sam pozvana u Pakrac voditi plesni kamp nazvan Prstići, za djecu od 9 do 18 godina. Vodila sam grupe kreativnog i suvremenog plesa. Organizator je bio plesni klub Dolce. Držala sam seminare u Kanižlićevoj školi, Katoličkoj školi i jako volim raditi s djecom koja se ne bave plesom, djeca koja se nikada nisu tako kretala i otkrivala svijet kreativnog plesa. Očekuje me jedna lijepa predivna radionica, u Mediteranskom centru Svetvinčenat, za djecu Istarske županije, a nedavno sam održala Kliker radionicu kreativnog plesa u Rijeci s Prostorom plus koji je bio suorganizator i bilo je izuzetno posjećeno i lijepo


 

Odgovorite na anketu Radio Vallis Aurea najčešće slušate?