Radio Vallis Aurea - Požega (logo)

rva.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o ovome možete pročitati ovdje . Nastavkom pregleda web stranice rva.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice rva.hr kliknite na "Slažem se".

slažem se

Radio Vallis Aurea

90,2 MHz 96,7 MHz

Live stream slušajte nas online

20. Bekteški susreti - "Trajemo, izdržavamo i borimo se da prenesemo tradiciju na mlađe generacije"

20. smotra folklora "Bekteški susreti"

Autor: Ana Vuković
Fotografija: RVA
Datum:
Broj pregleda: 1353

Jučer je u organizaciji Kulturno-umjetničkog društva “Bektež”  održana 20.  smotra folklora “Bekteški susreti”. Smotra je okupila sedam KUD-ova iz Vukovarsko – srijemske, Osječko – baranjske,  Virovitičko – podravske, Bjelovarsko – bilogorske i Požeško – slavonske županije te goste iz Bosne i Hercegovine.

- Naše društvo nije brojno imamo od 15 do 25 članova, ali radimo brojne stvari i čuvamo običaje koji izumiru i rijetko se viđaju u današnje vrijeme. Trajemo, izdržavamo i borimo se da prenesemo tradiciju na mlađe generacije. Puno radimo s mladima, želimo biti aktualni i prepoznatljivi i već 20. godina njegujemo prijateljstvo s mnogobrojnim KUD-ovima iz cijele Hrvatske, ali i susjednih zemalja - rekao je predsjednik i voditelj  KUD-a Bektež Duško Bijelić.

Međunarodni karakter 20. Bekteškim susretima dali su gosti KUD-a "Mladost" iz Bosanske Otoke.- Ovo je ljubav prema igri, pjesmi i druženju, naše društvo ima  oko stotinjak aktivnih članova, a u posjet Bektežu doputovalo nas je 15. Kroz ova druženja nastojimo očuvati tradiciju i običaje kako ne bi pali u zaborav – rekao je Adnan Mustedanagić.

Jubilarni Bekteški susreti održali su se pod pokroviteljstvom Grada Kutjeva i Požeško – slavonske županije.

- Ovo je 20. smotra folklora u  Bektežu i ovdje uvijek  uživamo u ljepoti narodnih običaja, nošnji i glazbe. Folkloraši imaju izvjesnu kemiju između sebe, gostuju jedni kod drugih i njeguju prijateljstva koja traju dugi niz godina te sa zadovoljstvom primjećujemo da nam u našu županiju rado dolaze gosti iz cijele Hrvatske, ali i inozemstva -  rekao je Ferdinand Troha, zamjenik požeško-slavonskog župana za društvene djelatnosti.

- Smotra folklora u  Bektežu  je tradicija koju trebamo čuvati i podržavati jer narod koji ne poštuje svoju tradiciju i kulturu nema budućnost. Smotre folklora izrazito su važne i svi ovi ljudi koji će danas pokazati bogatstvo svoga kraja čine veliku stvar za sve nas kako bi očuvali sve ono što krasi Hrvatsku – rekao je Željko Jakopović,  zamjenik župana za gospodarstvo .

 

Odgovorite na anketu Radio Vallis Aurea najčešće slušate?