Radio Vallis Aurea - Požega (logo)

rva.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o ovome možete pročitati ovdje . Nastavkom pregleda web stranice rva.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice rva.hr kliknite na "Slažem se".

slažem se

Radio Vallis Aurea

90,2 MHz 96,7 MHz

Live stream slušajte nas online

[FOTO]34. Lidas - Brojni KUD-ovi predstavili su bogatstvo folklornih običaja, plesa i pjesme svoga kraja

34. Smotra folklora Lidas

Autor: Ana Vuković
Fotografija: Ana Vuković
Datum:
Broj pregleda: 3326

Danas je u Pleternici održana 34. tradicionalna smotra folklora - Lidas, manifestacija je započela svečanim mimohodom kulturno umjetničkih društva iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine.U središtu grada brojnim gledateljima KUD-ovi su predstavili folklorne običaje, ples i pjesmu svoga kraja. Nakon mimohoda program smotre nastavio se u sportskoj dvorani OŠ "Fra Kaje Adžića" gdje je sve sudionike i posjetitelje pozdravila gradonačelnica Antonija Jozić.- Dobro došli u naš mali grad velikog slavonskog srca i široke slavonske duše, sve što nosite na sebi i sve što nosite u sebi je tradicija i nasljeđe koje su nam ostavili naši stari i to je ono što trebamo govoriti, što trebamo biti i što trebamo prenositi na generacije koje dolaze iza nas. Budite danas ukras naše pozornice, pokažite što to skrivate u svojim škrinjama i što nosite u svojim srcima – rekla je Antonija Jozić.

Manifestaciju je otvorio župan Alojz Tomašević, naglasivši značaj smotri folklora u očuvanju običaja i kulturne baštine.- Večeras su se ovdje sastali braća, prijatelji, snaše i baje, svi dobri ljudi koji žele pokazati tradiciju i kulturu svog kraja. Večeras ćete pokazati ono što ste naslijedili od svojih predaka i posudili od generacija koje dolaze iza nas, mladima moramo prenijeti ljubav, kulturu i tradiciju kako bi očuvali naše običaje – istaknuo je župan Tomašević.

Domaćinu, KUD-u "Orljava", u goste su došli KUD "Svilenka" iz Buka, Zavičajno društvo "Rama" iz Pleternice, KUD "Seljačka sloga" iz Prekopakre, KUD "Sesvete", KUD "Podvinje", KUD "Ljeskovac" iz Vinkovaca,  KUD "Sinj", KUD "Šijaci" iz Biškupaca, KUD "Klasje Slavonije" iz Antunovca i HKUD "Crnač" i KUD "Bijelo Brdo" iz Bosne i Hercegovine.– Naša smotra postoji dugi niz godina i nastojimo svake godine prikazati našim sugrađanima i gostima izvorne folklorne običaje, ove godine uz brojne KUD-ove iz Hrvatske imamo goste iz Bosne i Hercegovine – rekao je Goran Kovačević, predsjednik KUD-a "Orljava" iz Pleternice.

Odgovorite na anketu Radio Vallis Aurea najčešće slušate?