Radio Vallis Aurea - Požega (logo)

rva.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o ovome možete pročitati ovdje . Nastavkom pregleda web stranice rva.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice rva.hr kliknite na "Slažem se".

slažem se

Radio Vallis Aurea

90,2 MHz 96,7 MHz

Live stream slušajte nas online

"Napušteno" stado više od 200 koza u Lakušiji - "Koze probijaju ogradu i uništavaju usjeve, a prijeti i velika opasnost za zdravlje ljudi, već je zabilježeno ugibanje životinja"

"Napušteno" stado više od 200 koza u Lakušiji - "Koze probijaju ogradu i uništavaju usjeve, a prijeti i velika opasnost za zdravlje ljudi, već je zabilježeno ugibanje životinja"

Vlasnik stada prije nešto više od trideset dana odveden je na odsluženje zatvorske kazne u trajanju dužem od dvije godine i o stadu koza koje broji više od 200 životinja trenutno gotovo nitko ne skrbi

Autor: Ana Vuković
Fotografija: Ana Vuković
Datum:
Broj pregleda: 2999

Gradonačelnica Grada Pleternice Antonija Jozić danas je održala tiskovnu konferenciju na temu "napuštenog" stada koza u Lakušiji. Vlasnik stada prije nešto više od trideset dana odveden je na odsluženje zatvorske kazne u trajanju dužem od dvije godine i o stadu koza koje broji više od 200 životinja trenutno nitko ne skrbi.- Problem stada koza u Lakušiji postoji već duži niz godina i sada je eskalirao jer je vlasnik otišao na odsluženje zatvorske kazne. Kao Grad Pleternica učinili smo sve što je bilo u našoj moći u okviru zakona kako bi riješili problem, ali stado se nalazi na privatnom posjedu u suvlasništvu tri osobe i zakon ne dopušta Gradu  nikakvo postupanje. Svakim danom problem je sve veći, prijeti velika opasnost za zdravlje ljudi,  zabilježeno je i ugibanje životinja o kojima se niz godine ne brine i ne skrbi ispravno – istaknula je Antonija Jozić.

Grad Pleternica u dva navrata uputio je zahtjev Općinskom sudu u Požegi da se koze predaju u privremeni posjed Gradu te da se nakon toga izvrši pregled životinja od strane veterinarske službe i izda nalog što učiniti s kozama, da li ih nekome pokloniti, prodati ili u slučaju ako su bolesne poslati na klanje.- Sve dok nemamo rješenje Općinskog suda ne možemo postupati jer se životinje nalaze na privatnom posjedu. U nekoliko navrata osigurali smo im hranu, ali to nije trajno rješenje. Ovim putem apeliram na sve koji imaju rješenje u svojim rukama, prvenstveno mislim na veterinarsku inspekciju i na one koji nam mogu izdati rješenje vezano uz stupanje u posjed jer mi kao lokalna samouprava i ljudi iz mjesta Lakušija zaista trpimo velike štete od koza koje su gotovo "prepuštene same sebi" – rekla je Jozić.

Koze povremeno izlaze s imanja probijajući ogradu zbog nedostatka hrane, nisu markirane i uvedene u službene evidencije.- Koze probiju ogradu i tada su na našim njivama gdje uništavaju sve redom, meni je uništen kukuruz i pšenica. Sve sam prijavio policiji koja je napravila zapisnik te sada čekam neka konkretna rješenja, ako se ništa ne bude rješavalo spreman sam i na privatnu tužbu protiv vlasnika – rekao je Danijel Čurćić.

Prema Zakonu o zaštiti životinja trošak zbrinjavanja napuštene životinje snosi jedinica lokalne samouprave.

- Napuštenom životinjom smatra se i ona čiji je vlasnik lišen slobode, mi možemo postupiti po tom zakonu, ali ne možemo stupiti na privatni posjed, jučer smo ponovno Općinskom sudu poslali zahtjev s dopisom i zamolbom za žurno rješavanje jer sada se zaista radi o vrlo ozbiljnoj situaciji – rekla je na kraju Jozić.

Odgovorite na anketu Radio Vallis Aurea najčešće slušate?