Radio Vallis Aurea - Požega (logo)

rva.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o ovome možete pročitati ovdje . Nastavkom pregleda web stranice rva.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice rva.hr kliknite na "Slažem se".

slažem se

Radio Vallis Aurea

90,2 MHz 96,7 MHz

Live stream slušajte nas online

Obitelj Mihalj vinogradarstvom i vinarstvom bavi se više od 60 godina i danas je jedna od  najboljih proizvođača vrhunske  graševine

Obitelj Mihalj vinogradarstvom i vinarstvom bavi se više od 60 godina i danas je jedna od najboljih proizvođača vrhunske graševine

Vinarija Mihalj

Autor: Ana Vuković
Fotografija: Ana Vuković/Vinarija Mihalj
Datum:
Broj pregleda: 2366

Vina s južnih obronaka Krndije iznimno su kvalitetna i po svojoj kvaliteti prepoznata su ne samo u Hrvatskoj već i u Europi. U tom poznatom vinogradarskom i vinarskom kraju nalazi se i Vinarija Mihalj koja od davne 1953. godine njeguje tradiciju uzgoja grožđa i proizvodnje vina.- Od 1953. godine kada je moja obitelj iz Hercegovine doselila u prekrasan kutjevački kraj počinje i naša obiteljska priča o vinogradarstvu i vinarstvu. Odmah po dolasku otac je kupio vinograd graševine i portugisca tako da sam od malena vezan uz vinogradarstvo i vinarstvo – rekao je o Branko Mihalj.Trenutno obitelj Mihalj obrađuje pet hektara vinograda na kojima uzgaja osam sorti grožđa, najzastupljenija je graševina, kraljica hrvatskih vina, a tu su još od bijelih sorti rajnski rizling i traminac. Jedini u cijeloj kontinentalnoj Hrvatskoj imaju etiketu omiške muškat ruže, a od crnih sorti u njihovim vinogradima može se naći Portugizac Merlot, Cabernet sauvignon s Cabernet Francom.- Plodonosno kutjevačko vinogorje daje obilje bijelog grožđa koja znanjem i marljivim radom u podrumima postaju vrhunska bijela vina. Naša vina od 1994. dobivaju prestižne nagrade na poznatim festivalima vina. Traminac je na ocjenjivanju vina u Kutjevu dobio najvišu ocjenu, a da u našem vinogorju dobro uspijevaju i crne sorte i da možemo napraviti izvrsna crna vina dokaz je naš Portugizac koji je ove godine dobio zlatnu medalju na svjetskom prvenstvu u Pečuhu – istaknuo je Branko Mihalj.Godišnje u Vinarije Mihalj proizvede se oko 15 tisuća boca vina vrhunske kvalitete.

- Vino najviše plasiramo u Šibensko – kninsku županiju, a u posljednje vrijeme pronašli smo tržište u Dubrovniku, Zagrebu i Osijeku, a dio vina uvijek ide i u inozemstvo. U našim vinogradima uvijek idemo na male urode i visoku kvalitetu u svakoj sorti i to kupci svakako cijene i prepoznaju – rekao je Branko Mihalj.- U ovoj vinskoj priči Kutjevo, posebno južni obronci Krndije gdje se i nalazi najveći dio kutjevačkog vinogorja ima takvu klimu da sigurno daje najbolje rezultate u Hrvatskoj. Prošla godina bila je idealna za suha bijela vina, za graševine posebno, a vjerujem da će i crna vina, merlot i Cabernet biti bolja nego sva dalmatinska vina, u sušnim godinama kutjevačka crna vina bolja su nego ona najbolja u Dalmaciji, Istri i Hercegovini, a graševina je uvijek najbolja. Ova godina za sada ide dobro, normalna je meteorološka godina i nadamo se da će tako i ostati do same berbe – dodao je Mihalj.

Kao najveće probleme u vinogradarstvu i vinarstvu Mihalj ističe nered na tržištu.- Novi zakon o vinu mora zaštiti graševinu kao autohtonu sortu i ne dozvoliti da nam ulazi graševina iz drugih zemalja pod imenom graševina, s nikakvim cijenama i bez ikakve kontrole. Drugi problem je naplativost, zakoni nisu dobri i kupci znaju uzeti robu a ne platiti, a inspekcije koje se time bave problem su na razini cijele države. I treći problem je kultura pijenja vina. Starije generacije odgajane su na način kako je gemišt kultura. Gemišt je nekultura, kao što je i pivo hrvatska nekultura. Vino je užitak i najbolje piće koje je Bog dao čovjeku da se koristi njime, a u Kutjevu se ono najbolje proizvodi u svijetu – zaključio je Mihalj.

Odgovorite na anketu Radio Vallis Aurea najčešće slušate?