Radio Vallis Aurea - Požega (logo)

rva.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o ovome možete pročitati ovdje . Nastavkom pregleda web stranice rva.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice rva.hr kliknite na "Slažem se".

slažem se

Radio Vallis Aurea

90,2 MHz 96,7 MHz

Live stream slušajte nas online

Izložba "Arhivskim gradivom u susret 110. obljetnice Hrvatske knjižnice i čitaonice Pleternica"

Izložba "Arhivskim gradivom u susret 110. obljetnice Hrvatske knjižnice i čitaonice Pleternica"

Međunarodni dan arhiva

Autor: Ana Vuković
Fotografija: RVA
Datum:
Broj pregleda: 1380

Jučer je povodom Međunarodnog dana arhiva u Hrvatskoj knjižnici i čitaonici u Pleternici otvorena izložba "Arhivskim gradivom u susret 110. obljetnici Hrvatske knjižnice i čitaonice  Pleternica" koja pokazuje dugu tradiciju te ustanove i njenu veliku ulogu u očuvanju hrvatskog jezika i kulturnog bogatstva.

- Kroz izložbu nastojali smo pokazati što se to događalo u Hrvatskoj knjižnici i čitaonici tijekom 110 godina. Prije svega željeli smo istaknuti osobe koje su dale veliki doprinos razvoju knjižničarstva u Pleternici i tu prije svega treba spomenuti prvog predsjednika, župnika Mateja Goleka, ali i mnoge druge koji su se suprotstavljali mađarizaciji pleterničkog kraja – rekao je Tomislav Radonić, voditelj arhiva u Požegi.

Knjižnica u Pleternici osnovana je davne 1907. godine, kada i Gradska knjižnica u Zagrebu. Tijekom duge povijesti bila je smještena u raznim prostorima da bi 2014. godine otvorila vrata nove zgrade svim ljubiteljima pisane riječi.

- Radi se o jednoj povijesti koja je doista bogata i važna. Tri su ključna momenta u stvaranju knjižnice, to je 1907. godina kada je otvorena mađarska škola u Pleternici i tada su hrabri ljudi odlučili osnovati knjižnicu, kako bi sačuvali hrvatski jezik i kulturnu baštinu. Drugi važan trenutak bio je 1960. godine kada je knjižnica postala ustanova i tada je zaposlena prva knjižničarka Slavica Filipović. Nakon toga došao je zakon o knjižnicama koji je udario temelje hrvatskom knjižničarstvu i ono postaje prava disciplina koja se izučava na fakultetima. U novijoj povijesti, Pleternica postaje grad i knjižnica dobiva status Gradske knjižnice, tu možemo istaknuti veliki doprinos profesorica Marija Bajt. Prije godinu i pol otvorena je i ova nova i moderna zgrada naše knjižnice koja sada ima jedan jedinstven prostor – rekao je Franjo Novak, ravnatelj Hrvatske knjižnice i čitaonice  Pleternica.

U glazbenom dijelu programa nastupili KUD "Orljava", KUD "Požeška dolina" i Vladimir Štibrić.

Odgovorite na anketu Radio Vallis Aurea najčešće slušate?