Radio Vallis Aurea - Požega (logo)

rva.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o ovome možete pročitati ovdje . Nastavkom pregleda web stranice rva.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice rva.hr kliknite na "Slažem se".

slažem se

Radio Vallis Aurea

90,2 MHz 96,7 MHz

Live stream slušajte nas online

Studenti Poslijediplomskog interdisciplinarnog Sveučilišnog studija "Priprema i provedba EU projekata" posjetili Pleternicu

Studenti Poslijediplomskog interdisciplinarnog Sveučilišnog studija "Priprema i provedba EU projekata" posjetili Pleternicu

Pleternica grad primjer dobre prakse u povlačenju bespovratnih sredstava

Autor: Ana Vuković
Fotografija: Ana Vuković
Datum:
Broj pregleda: 2158

Polaznici Poslijediplomskog interdisciplinarnog Sveučilišnog studija "Priprema i provedba EU projekata" s profesorima i partnerima na studiju posjetili su danas Pleternicu kao grad primjer dobre prakse u povlačenju bespovratnih sredstava.- Danas smo ovdje prije svega zbog toga što je Pleternica unazad nekoliko godina napravila puno u okviru korištenja i provedbe projekata EU fondova. Ovdje naši studenti mogu vidjeti jedan jako dobar primjer razvoja lokalne zajednice, kako se provode europski programi i što se sve iz njih može napraviti – rekao je voditelj studija Gojko Bežovan.

Studiji je nastao u suradnji Pravnog, Ekonomskog, Građevinskog i Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te Instituta za razvoj i međunarodne odnose.


 
- Naši studenti završavaju studij s pisanjem konkretnog prijedloga projekta tako da uložena sredstva mogu biti višestruko vraćena i mi smo u ovaj posao krenuli s motom „Daj mi znanje, dat ću ti imanje!“ – dodao je Gojko Bežovan.

Gradonačelnica Jozić u Hrvatskoj knjižnici i čitaonici govorila je o iskustvima i problemima s kojima su se susretali u povlačenju bespovratnih sredstava te o sadašnjim i budućim projektima.- Pleternica je mali grad s 11300 stanovnika i izvornim proračunom od oko sedam milijuna kuna, a danas je u deset posto hrvatskih gradova koji su povukli najviše sredstava iz Europske unije. Uz skroman proračun imamo spremnih projekata u vrijednosti 350 milijuna kuna, to nisu projekti na razini ideje nego projekti s građevinskim dozvolama i studijama izvodljivosti. Za sve projekte koje smo radili u Pleternici znali smo unaprijed gdje ćemo ih moći kandidirati i radili smo ih u skladu sa strategijom koju smo si zadali za razdoblje 2014. – 2020. godina. Kroz našu strategiju želimo postati gospodarski najrazvijeniji grad u Požeško – slavonskoj županiji i grad održivog razvoja koji svoje potencijale ostvaruje oslonjen na tradiciju i kulturu, ali prateći suvremen europske trendove – istaknula je Antonija Jozić.

Jedan od ciljeva strategije grada Pleternice je i postati energetski neovisan grad do 2020. godine.- Nismo željeli puniti proračun dižući poreze, cijenu komunalne naknade, odlučili smo se za jedna model koji je teže ostvariv i dugotrajniji, a to je puniti proračun iz drugih izvora te smanjivati troškove koliko je to moguće. Zato su svi naši novi objekti energetski učinkoviti, preko Fonda za zaštitu okoliša u posljednje tri do četiri godine povukli 14 milijuna kuna bespovratnih sredstava za te investicije. I kroz sve ovo razdoblje svi smo se zajedno učili kako pripremati i pisati projekte i kada imate ekipu koja želi dati nešto za svoj grad i raditi 200 posto onda dobijete jednu ovako lijepu priču. Nadam se d ćete se po završetku studija brzo zaposliti, na tržištu rada danas su potrebni ljudi koji znaju napisati i provesti projekt – zaključila je Antonija Jozić

Odgovorite na anketu Radio Vallis Aurea najčešće slušate?