Radio Vallis Aurea - Požega (logo)

rva.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o ovome možete pročitati ovdje . Nastavkom pregleda web stranice rva.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice rva.hr kliknite na "Slažem se".

slažem se

Radio Vallis Aurea

90,2 MHz 96,7 MHz

Live stream slušajte nas online

Nakon legalizacije planinari HPD "Sokolovac" žele završiti obnovu planinarskog doma  Lapjak

Nakon legalizacije planinari HPD "Sokolovac" žele završiti obnovu planinarskog doma Lapjak

HPD "Sokolovac"

Autor: Ana Vuković
Fotografija: RVA
Datum:
Broj pregleda: 3717

Podno Topličke glave u blizini toplih izvora u Velikoj, na 335 metara nadmorske visine nalazi se planinarski dom Lapjak izgrađen davne 1958. godine, svojevremeno jedan od najljepših domova u Hrvatskoj. Obnova doma uz pomoć donacija i velikog truda planinara HPD "Sokolovac" započela je 2008. godine. Prije tri godine HPD Sokolovac podnijelo je zahtjev za legalizaciju i kroz nekoliko dana očekuju rješenje.- Dobra vijest za planinare i one koji su gradili planinarski dom Lapjak u Velikoj je da će dom biti u potpunom vlasništvu udruge bez obzir na dosadašnja htijenja nekih udruga i institucija. Dom za vrijeme trajanja mandata sadašnjeg upravnog odbora i mene kao predsjednika nećemo prodati i nadam se da će naši nasljednici isto tako razmišljati. Ono što su generacije planinara gradile prije nas ne trebamo prodavati, mislim da na to nemamo pravo – istaknuo je Predrag Livak, predsjednik HPD "Sokolovac".

HPD "Sokolovac" preko Požeško – slavonske županije i razvojne agencije Panore pokrenulo je prijavu obnove doma na fondove Europske unije, gdje postoje mogućnosti za dobivanje sredstava.

- Kao dobar primjer obnove sredstvima Europske unije je dom u Omanovcu. Uz Požeško – slavonsku županiju koja se već uključila preko razvojne agencije Panora nadamo se pomoći grada Požege i općine Velika.

Prema riječima Predraga Livaka ako nakon godinu ili dvije ne bude bilo određenih rezultata, morat će pronaći nove modele financiranja, kroz partnerstvo udruge i privatnog sektora.

- I u takvom modelu financiranja imamo dobar primjer, planinarski dom u Kalniku. Planinarsko društvo nije moglo samostalno financirati obnovu doma, pronašli su privatnog poduzetnika koji je obnovio dom i u dogovoru s društvom dobio je koncesiju na korištenje 25 godina uz simboličnu mjesečnu naknadu. Postoji još jedan model, a to je uključivanje više tvrtki, od kojih bi svaka obnovila sobu ili dvije, a za uzvrat mogli bi ih koristiti određeni broj dana u godini – rekao je Livak.

- Imamo planinarski dom na prekrasnoj lokaciji, šteta je da učenici naše županije školu u prirodi provode na moru, naravno da učenici trebaju upoznati i te dijelove Hrvatske, ali mislim da prije toga trebaju upoznati ljepote svoga kraja – zaključio je Livak.

Odgovorite na anketu Radio Vallis Aurea najčešće slušate?