Radio Vallis Aurea - Požega (logo)

rva.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o ovome možete pročitati ovdje . Nastavkom pregleda web stranice rva.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice rva.hr kliknite na "Slažem se".

slažem se

Radio Vallis Aurea

90,2 MHz 96,7 MHz

Live stream slušajte nas online

1. "Festival slanine" održat će se 4. lipnja u Kaptolu

Manifestacija će okupiti sve ljubitelje slanine, cijenjene suhomesnate delicije

Autor: Ana Vuković
Fotografija: Plakat
Datum:
Broj pregleda: 2069

U organizaciji tjednika Kronika požeško-slavonska i Udruge Vino-kap uz pokroviteljstvo Općine Kaptol i Požeško-slavonske županije 4. lipnja od 17 sati na Sportskom centru Kaptol održat će se 1. "Festival slanine".



- Cilj manifestacije je okupiti sve ljubitelje slanine,cijenjene suhomesnate delicije koja je jedno vrijeme bila potisnuta iz prehrane, a sada se sve više vraća. Festival će okupiti ponajbolje majstore u pečenju slanine na otvorenoj vatri na štapu, poznate "slaninske ruže". Očekuju se majstori pečenja s cijelog područja Slavonije, koji će pokazati kako se priprema ova delicija te ponuditi na kušanje uz ponajbolja vina s 9. međunarodnog ocjenjivanja kvalitete vina u Kaptolu – najavio je Vladimir Protić, glavni urednik tjednika Kronika Požeško – slavonska.

Stručni ocjenjivački sud donijet će odluku o najboljoj "slaninskoj ruži", a organizatori najbolje nagraditi šampionskom titulom, zlatnim, srebrnim i brončanim plaketama te vrijednim nagradama.

- Na sudjelovanje će biti pozvane i udruge u kulturi, folklorna društva, zavičajna društva, lovačka i ribička društva, udruge građana, vinari i udruge vinara, restorani, seoska turistička imanja, uzgajivači svinja i crne slavonske svinje te ostale udruge i pojedinci koji u svom radu koriste i priređuju suhomesnate delicije po starim receptima ili su jednostavno ljubitelji slanine – dodao je Vladimir Protić.

Organizator svim ekipama osigurava tablu slanine, drveni štap i vatru na kojoj će se peći slanina. Umijeće majstora pečenja je najboljim zarezivanjem pripremiti slaninu, začinit je pravim začinima i ispeći na otvorenoj vatri te natjerati slaninu da formira kulinarski cvijet.



U sklopu manifestacije u 16 sati Vinski veterani Kaptola i Zagreba odigrat će malonogometnu utakmicu. U 17 sati svi natjecatelji moći će prijaviti ekipe za pečenje "slaninske ruže", a u 18 sati održat će se dodjela diploma i priznanja s 9. Međunarodnog ocjenjivanja vina. Ocjenjivanje i proglašenje pobjednika predviđeno je za 18:30 sati, nakon čega će uslijediti degustacija pečene slanine, kušanje i javno ocjenjivanje nagrađenih vina te druženje uz tamburašku glazbu, pjesmu i slavonsko kolo.

Odgovorite na anketu Radio Vallis Aurea najčešće slušate?