Radio Vallis Aurea - Požega (logo)

rva.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o ovome možete pročitati ovdje . Nastavkom pregleda web stranice rva.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice rva.hr kliknite na "Slažem se".

slažem se

Radio Vallis Aurea

90,2 MHz 96,7 MHz

Live stream slušajte nas online

Tri generacije obitelji Kuba iz Jakšića uzgaja konje zbog ljubavi i očuvanja tradicije

Tri generacije obitelji Kuba iz Jakšića uzgaja konje zbog ljubavi i očuvanja tradicije

Mario Kuba

Autor: Ana Vuković
Fotografija: Ana Vuković
Datum:
Broj pregleda: 1853

Da je uzgoj konja tradicija, ljubav i ponos dokazuju tri generacije obitelji Kuba iz Jakšića.- U obitelji uzgoj konja je tradicija, imali su ih djed, otac. Onda je bio jedan period kada nismo imali konje, ali prije šest godina odlučili smo ih vratiti u naše staje. Sada imamo deset grla autohtone pasmine hrvatskog hladnokrvnjaka koji su domaća pasmina konja, staloženi i mirni, dobre ćudi i uzgajamo ih isključivo zbog njihove ljepote. Briga o konjima zahtjeva dosta posla, ali sudjeluje cijela obitelji , svi su veliki zaljubljenici u ove plemenite životinje – rekao je Mario Kuba.
 
U situaciji sve veće krize sve je teže držati konje. Konjogojci to čine isključivo iz ljubavi prema plemenitim životinjama s kojima su od malih nogu.- Kada bi gledali kroz financijsku dobit i isplativost nikada ne bi uzgajali konje, sama prehrana zahtjeva velike financijske izdatke, mi hranu sami proizvodimo na vlastitim poljima jer imamo dosta i druge stoke, pa to sve još nekako i ide, ali da sve moramo kupiti iskreno ne znam koliko bi dugo izdržali. Od uzgoja konja kod nas se još uvijek ne može živjeti, sve radimo iz ljubavi – istaknuo je Mario Kuba.

Svi pravi konjogojci čuvaju tradiciju i stare običaje iz vremena kada se jedno poljoprivredno gospodarstvo nije moglo zamisliti bez konja. Danas ulažu puno vremena, truda i novca kako bi svoje konje pokazali u punom sjaju na mnogobrojnim smotrama folklora, pokladnim jahanjima i sajmovima.- S konjima i zapregama uvijek smo prisutni na svim folklornim manifestacijama diljem Požeštine. Kada uredimo kola i konje, obučemo narodne nošnje, nema većeg zadovoljstva, sreće i ponosa, to je naša tradicija i trebamo se truditi svim silama kako bi je očuvali i prenijeli na mlađe generacije onako kako su to radili naši stari – rekao je Mario Kuba.Da će se tradicija u obitelji nastaviti potvrdio nam je 17-godišnji Marko Kuba – Svi u obitelji volimo konje i nije mi teško brinuti se za njih iako zahtijevaju dosta brige i pažnje. Tijekom tjedna kada idem u školu nemam puno vremena, ali vikendi i praznici rezervirani su za jahanje i brigu o konjima. Gotovo uvijek idem s tatom i djedom na smotre folklora i sigurno ću nastaviti obiteljsku tradiciju.

Tagovi

Odgovorite na anketu Radio Vallis Aurea najčešće slušate?