Radio Vallis Aurea - Požega (logo)

rva.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o ovome možete pročitati ovdje . Nastavkom pregleda web stranice rva.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice rva.hr kliknite na "Slažem se".

slažem se

Radio Vallis Aurea

90,2 MHz 96,7 MHz

Live stream slušajte nas online

Posjet ministra Kuševića područnoj školi u Treštanovcima

Energetska obnova

Autor: Ana Vuković
Fotografija: Ana Vuković
Datum:
Broj pregleda: 1763

Danas je Požeško – slavonsku županiju i gradilište područne škole u Treštanovcima na kojoj se obavljaju radovi energetske obnove posjetio ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kušević. Vrijednost projekta je 365 tisuća kuna od toga 90 posto sredstava je iz fondova Europske unije, a 10 posto sredstava osigurala je Požeško – slavonska županija. Zgrada škole obnavlja se u sklopu Pilot projektu „Energetske obnove zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja“.- Obnovom ove škole želimo zaustaviti njeno propadanje i gašenje. U sklopu energetske obnove zgrade uredit će se vanjska ovojnica, podovi i stropovi te vanjska stolarija. Školu pohađa tri prvašića, u sljedećoj školskoj godini očekujemo još tri tako da bi u narednih pet godina ova škola mogla imati desetak učenika. Imamo situaciju da roditelji s područja područnih škola djecu upisuju u matičnu školu i onda nam se gase škole i zato nam je prioritet obnova područnih škola – istaknuo je Boško Obradović, ravnatelj Osnovne škole „Mladost“ iz Jakšića.Učiteljica Veronika Šakota trenutno u školi radi s tri prvašića i kako ističe atmosfera u školi je uvijek obiteljska, ugodno je raditi i nada se da će se broj učenika uskoro povećati. Obnova će im značiti puno, a nada se da će nakon ove obnove uslijediti uređenje i igralište uz školu.

Ministarstvo prepoznaje projekte na energetskoj obnovi i za ovu godinu u proračunu povećana su sredstva za gotovo 200 milijuna kuna. Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja naručilo je dva programa za period 2016. – 2020. godina. Prvi se odnosi na obnovu zgrada u javnom sektoru, a drugi na izgradnju zgrada nulte kategorije. Rok za izradu programa je 60 dana i nakon toga kreću natječaji.- Ovim putem pozivam sve ravnatelje javnih ustanova, sve upravitelje javnih zgrada, sve župane, gradonačelnike i načelnike da prate kada će Ministarstvo raspisati natječaje, da apliciraju, ovo je zaista izvrsna prilika za poboljšanje našeg zgradarstva, uvjeta života i ojačavanje građevinskog sektora te smanjenja potrošnje energije što je u konačnici cilj i obveza Republike Hrvatske prema Europskoj komisiji – rekao je ministar Kušević.- Kroz obnovu ove škole u Treštanovcima nadamo se da će se u nju vratiti učenici koji sada pohađaju matičnu školu, naš prioritet je regionalni razvoj, nije Hrvatska jaka koliko je jak grad Zagreb, već koliko je jako najmanje selo ili općina. Cilj nam je zadržati ljude ondje gdje su rođeni – dodao je ministar Kušević.

Prije posjeta područnoj školi u Treštanovcima s čelnicima Županije, gradova i općina ministar je održao radne sastanke o trenutnom stanju izdavanja dozvola za gradnju i mogućnostima poboljšanja investicijske klime u Hrvatskoj koja će dovesti do otvaranja novih radnih mjesta i boljeg gospodarskog razvoja.- U Županiji smo održali sastanak sa svim gradonačelnicima i načelnicima Požeško – slavonske županije, razgovarali smo o razvojnim projektima, čuo sam probleme koji ih tište i mogu reći da smo i dogovorili neka rješenja. Ministarstvo kreće u izmjene i dopune zakona kako bi te probleme riješilo odnosno ubrzalo njihovo rješavanje - rekao je ministar Kušević.- U Županiji imamo 93 objekta koje smo pripremili i aplicirali na natječaje, od toga 32 na Fond za zaštitu okoliša. Želimo sve naše škole i institucije energetski obnoviti, a samim tim pokrenuti gospodarstvo i sektor graditeljstva. Kroz ovakve projekte otvaraju se mogućnosti zapošljavanja i zaustavljanja bijele kuge. Ministra smo upoznali s problematikom s kojom se susrećemo i želim napomenuti da župani, gradonačelnici i načelnici nisu nikakvi lokalni šerifi, zajednički želimo promijeniti, dati prijedloge za izmjene zakona kako bi se ubrzali postupci za građevinske dozvole, legalizaciju i sve ono što muči naše građane – istaknuo je župan Tomašević.

Marko i Nikola Zavrtnik i Matija Blim učenici Područne škole Treštanovci za sve nazočne goste izveli su repersku pjesmu u kojoj su na jedan poseban i šaljiv način dočarali što im nedostaje u njihovoj školi, a folklorna skupina Osnovne škole „Mladost“ izvela nekoliko pjesama i plesova.Ministar je u pratnji župana Tomaševića, načelnika općine Jakšić Ivice Kovačevića i njegovog zamjenika obišao i vrtić u Jakšiću koji bi ove godine trebao započeti s radom.

Tagovi

Odgovorite na anketu Radio Vallis Aurea najčešće slušate?