Radio Vallis Aurea - Požega (logo)

rva.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o ovome možete pročitati ovdje . Nastavkom pregleda web stranice rva.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice rva.hr kliknite na "Slažem se".

slažem se

Radio Vallis Aurea

90,2 MHz 96,7 MHz

Live stream slušajte nas online

Kristina Kožić - Nakon uspješnog volontiranja svaki volonter postaje "ambasador parka"

Dva programa za volontere Parka prirode "Papuk"

Autor: Ana Vuković
Fotografija: Park prirode "Papuk"
Datum:
Broj pregleda: 2451

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode kroz projekt integracije u EU Natura 2000 pokrenulo je program volontiranja u 11 parkova prirode i 8 nacionalnih parkova pod nazivom “Razvoj volonterskih programa u hrvatskim nacionalnim parkovima i parkovima prirode”.

Park prirode Papuk pokrenuo je  dva volonterska programa, "Informator-anketar" i "Čuvar papučkog bilja".- U sklopu programa "Informator – anketar" volonter informira posjetitelje o prirodnoj, geološkoj i kulturnoj baštini te o pravilima ponašanja unutar Parka, anketira posjetitelje o kvaliteti sadržaja Eko točke Jankovac i općenito o Parku, pomaže djelatnicima u vođenju posjetitelja, posebice na poučnoj stazi za osobe s posebnim potrebama i doprinosi zaštiti i razvoju sustava posjećivanja Parka prirode Papuk – rekla je Kristina Kožić, ravnateljica PP "Papuk".- Kroz program "Čuvar papučkog bilja" volonteri će pomagati čuvarima prirode u čišćenju mlade šumske vegetacije koja obrasta ugrožene i zaštićene biljne vrste što doprinosi očuvanju rijetkog i ugroženog staništa predloženog za zaštitu u kategoriji botaničkog rezervata – dodala je Kristina Kožić.

Kako doznajemo od ravnateljice PP "Papuk" do sada je zaprimljeno 18 prijava, 10 za program "Informator-anketar" i 8 za program "Čuvar papučkog bilja", a prijave i dalje stižu.- Planiramo pet ili šest volontera po programu. Programi su od velikog značenja za naš Park, volonteri nadopunjavaju rad zaposlenika te omogućavaju obavljanje veće količine posla u kraćem vremenu. Volonteri mogu imati specifične vještine ili znanja kojima mogu doprinijeti radu ustanove.
Nakon uspješnog volontiranja u parku svaki volonter postaje "ambasador parka" koji širi svojevrsnu reklamu o parku i tako privlači i potiče nove posjetitelje u PP "Papuk" – rekla je Kristina Kožić.Kroz ova dva programa PP „Papuk“ želi sve posjetitelje kvalitetnije informirati o dostupnim sadržajima u Parku, njegovoj prirodnoj i geološkoj baštini te o načinima odgovornog ponašanja i odnosa prema prirodi te unaprijediti razinu zaštite prirode.
Svi zainteresirani mogu se prijaviti za program "Informator-anketar" do 30. travnja, a za "Čuvara papučkog bilja" do 30. lipnja. Za oba programa minimalno trajanje volontiranja je dva tjedna.


 

Odgovorite na anketu Radio Vallis Aurea najčešće slušate?