Radio Vallis Aurea - Požega (logo)

rva.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o ovome možete pročitati ovdje . Nastavkom pregleda web stranice rva.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice rva.hr kliknite na "Slažem se".

slažem se

Radio Vallis Aurea

90,2 MHz 96,7 MHz

Live stream slušajte nas online

Sanja Nikčević - "Kazalište i drama u ratu su jedan poseban fenomen"

Sanja Nikčević - "Kazalište i drama u ratu su jedan poseban fenomen"

Predavanje o hrvatskoj ratnoj drami na temu Domovinskog rata

Autor: Ana Vuković
Fotografija: Ana Vuković
Datum:
Broj pregleda: 1083

Sanja Nikčević , hrvatska teatrologinja, kazališna kritičarka, redovna profesorica i voditeljica teatrologije Odsjeka za kazališnu umjetnost Umjetničke akademije u Osijeku sinoć je u sklopu Dana Matice hrvatske u Gimnaziji Požega održala predavanje o hrvatskoj ratnoj drami na temu Domovinskog rata. Uredila je prvu Antologiju hrvatske ratne drame i Antologiju hrvatske poratne drame.- Kazalište i drama u ratu su jedan poseban fenomen, za vrijeme rata kada ljudi rade samo ono najvažnije u životu jer im život sutra možda više ne postoji, išli su na predstave, radili predstave, pisali i postavljali drame i kazalište im je služilo s jedne strane kao svetište i kao borba za bolji i drugačiji život – rekla je na početku Sanja Nikčević.Kroz antologije mijenja uvriježenu sliku da ratnih drama nema, jer da kazalište ne može odreagirati na jednu takvu tragičnu situaciju istovremeno ili da nisu kvalitetne. Kroz istraživanje pronašla je da je od 1990. do 2011. godine objavljeno ili izvedeno više od stotinu naslova profesionalnih drama koje imaju ratnu temu.- Moje veliko istraživanje pokazalo je sasvim nešto drugo, da je  od 1990. do 2011. napisano 114 drama, uglednih pisaca koje su ili objavljene ili igrane na radiju i u kazalištu. Većina tih drama napisana je iz naše perspektive  govorila je, pogotovo za vrijeme rata, o onome što se ljudima događalo. Te ratne drame koje su nastajale do 1996. godine su predivna dramska djela, ne samo kvalitetna nego i topla, koje kada i glavni junak pogine, afirmiraju svijet, život, pozitivne emocije kao prijateljstvo, ljubav, vjeru u Boga i domovinu,  dakle te ratne drame koje su pisane u najgore vrijeme su doista izvrsne drame, međutim one kasnije više nisu bile popularne jer su došli neki novi trendovi – rekla je Sanja Nikčević.Nakon rata krenuo je jedan val drama i filmovima koji su davali potpuno krivu sliku rata, nametao se vrlo uski krug tema, hrvatske krivice, disfunkcionalne obitelji ili neki nepoznati ratovi, što se u posljednje vrijeme mijenja.

- Od 1995. sve do 2014. godine na glavnim hrvatskim scenama nije bilo drama o nama iz pozicije žrtve, bilo nas je  na rubnim scenama ili kod amatera i to se danas počelo mijenjati. HNK Osijek postavio je dramu „260 dana“  Marijana Gubine koja govori upravo o nama kao žrtvi, predstava je osvojila mnoge nagrade i igra se diljem Hrvatske jer zapravo publika ima potrebu za tim –istaknula je Sanja Nikčević.

U svih 114 ratnih drama nema mržnje, govori se iz pozicije žrtve i o njenom pokušaju preživljavanja teške situacije.

- Odgovorno tvrdim, nakon četiri godine istraživanja da mi u kazalištu nismo pisali, u ono najteže vrijeme rata, budnice i davorije u smislu afirmacije Hrvatske kao velike nacije to nisam nigdje pronašla. Drago mi je što u ni jednoj drami nema mržnje, ali mi je žao da nema nas kao junaka, u hrvatskim ratnim dramama mi nismo opjevali naše ratnike junake  – rekla je Sanja Nikčević.Sanja Nikčević osvrnula se i na hrvatsku ratnu komediju koja je govorila o ozbiljnim stvarima i uspijevala je kroz duhovitost i kroz smiješne situacije govoriti o tragičnosti trenutka.

- Ratna komedija govorila je  o ozbiljnim stvarima, ona nije ružičasta slika stvarnosti. U ratnim komedijama i kada poginu glavni junaci ostane živjeti nešto plemenito jer je ratna drama pisana za vrijeme Domovinskog rata vjerovala da svijet ima smisla, da ima Boga i da mora biti pravde koja će na kraju doći na svoje – zaključila je Sanja Nikčević.
 

Odgovorite na anketu Radio Vallis Aurea najčešće slušate?