Radio Vallis Aurea - Požega (logo)

rva.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o ovome možete pročitati ovdje . Nastavkom pregleda web stranice rva.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice rva.hr kliknite na "Slažem se".

slažem se

Radio Vallis Aurea

90,2 MHz 96,7 MHz

Live stream slušajte nas online

U Pleternici predstavljene tri IAKS mjere iz Programa ruralnog razvoja

U Pleternici predstavljene tri IAKS mjere iz Programa ruralnog razvoja

Program ruralnog razvoja - IAKS mjere

Autor: Ana Vuković
Fotografija: Ana Vuković
Datum:
Broj pregleda: 1161

U poduzetničkom inkubatoru Pleternica - PLINK danas je održana prezentacija o ciljevima i provedbi IAKS mjera (Integrirani administrativni i kontrolni sustav) iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje od 2014. do 2020. godine. Ulaskom u punopravno članstvo Europske unije Republika Hrvatska postala je korisnica sredstava iz europskih fondova, u sedmogodišnjem financijskom razdoblju ima na raspolaganju 2,383 milijarde eura za poljoprivredu i ruralni razvoj.Predstavnici Ministarstva poljoprivrede i Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju informirali su sve zainteresirane poljoprivrednike o Mjeri 10 koja se odnosi na poljoprivredu, okoliš i klimatske promjene, Mjeri 11 o ekološkom uzgoju i Mjeri 13 o plaćanju u područjima s prirodnim ili ostalim posebnim ograničenjima.

Utjecaj poljoprivrede na okoliš i ruralni prostor u cjelini je vrlo velik, a upravo kroz IAKS mjere nastojat će se umanjiti ili zaustaviti negativan utjecaj poljoprivrede na prirodne resurse i bioraznolikost.- Danas ćemo svim zainteresiranim poljoprivrednicima pobliže objasniti IAKS mjere iz programa ruralnog razvoja, točnije govorit ćemo o Mjerama 10, 11 i 13. One su prvenstveno  namijenjene onima poljoprivrednicima koji još nisu korisnici mjera. Želimo ih upoznati na koji način su mjere programirane, kako se provode i proceduru same prijave. Nadamo se da će svi poljoprivrednici shvatiti važnost ovih mjera koje su prvenstveno namijenjene za zaštitu okoliša i bioraznolikosti – istaknula je Branka Palčić, voditeljica odjela za upravljanje resursima Ministarstva poljoprivrede.Za Mjere 10 i 11 moguće je zatražiti potporu zaključno s 2019. godinom, za obje mjere određeno je obvezno petogodišnje razdoblje provođenja jer kraće razdoblje ne bi osiguralo kvalitetno postizanje ciljeva. Budući korisnici ovih mjera moraju poštivati određene zahtjeve, između ostalog,  višestruku sukladnost, gospodarenje gnojivima i pesticidima na održiv način te uzgoj i držanje životinja sukladno važećim propisima.Potpora za IAKS mjere može se zatražiti tako da se podnese jedinstveni zahtjev u nekom od regionalnih ureda Agencije za plaćanje u poljoprivredi uz ispunjenje svih uvjeta.

 

Odgovorite na anketu Radio Vallis Aurea najčešće slušate?