Radio Vallis Aurea - Požega (logo)

rva.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o ovome možete pročitati ovdje . Nastavkom pregleda web stranice rva.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice rva.hr kliknite na "Slažem se".

slažem se

Radio Vallis Aurea

90,2 MHz 96,7 MHz

Live stream slušajte nas online

Predavanje Fra Danijela Patafte "Geneza starokatolicizma u Hrvatskoj"

Predavanje Fra Danijela Patafte "Geneza starokatolicizma u Hrvatskoj"

Dani Matice hrvatske

Autor: Ana Vuković
Fotografija: Ana Vuković
Datum:
Broj pregleda: 1181

U sklopu Dana Matice Hrvatske sinoć je u Franjevačkom samostanu predavanje na temu "Geneza starokatolicizma u Hrvatskoj" održao Fra Danijel Patafta.

- Ovo je jedna izrazito slabo poznata tema, naime to je jedna kriza unutar Katoličke crkve u Hrvata koja se javila iza prvog svjetskog rata i na kraju je rezultirala jednim dijelom odcjepljenjem od Katoličke crkve, stvaranjem jedne posebne vjerske zajednice koja se zvala Starokatolička hrvatska crkva. U to vrijeme imala je jedan relativno plodan razvoj u međuratnom razdoblju no s nastankom Nezavisne države Hrvatske na nju se počelo gledati kao produženu ruku velikosrpskih interesa u Hrvatskoj s ciljem razbijanja hrvatskog vjerskog i etničkog korpusa i tako da se našla na udaru ustaških vlasti i praktički je nestala – istaknuo je Fra Danijel Patafta.

Danas u Hrvatskoj djeluju svega tri župe, u Šaptinovcima, Stenjevcu i Svetom Križu. Ovo je jedan dio hrvatske crkvene povijesti koji je vrlo slabo istražen, a u svoje vrijeme punio je stupce svih medija od liberalnih do katoličkih.

- U ovim krajevima možda je bilo pristaša na pojedinačnoj bazi, ali podatke o većim organiziranim zajednicama nisam pronašao. To je jedan pokret koji je krenuo unutar Katoličke crkve i tražio je reformu nekih praksi, uglavnom disciplinske naravi. Episkopat se postavio dosta žestoko prema tim zahtjevima i na kraju je to rezultiralo odvajanjem od Katoličke crkve. To je u prvom redu značilo odbacivanje dogme o papinoj nepogrešivosti i tu je prva razlika na dogmatskom planu, druge razlike su disciplinske naravi kao što je odbacivanje celibata - rekao je Fra Danijel Patafta.

- Dvije godine surađujemo s Franjevačkim samostanom koji su svake godine domaćini jedne večeri Dana Matice. Mladi teolog i znanstvenik Fra Danijel Patafta prošle je godine održao jedno vrlo zanimljivo predavanje o biskupu Rodiću rođenom u Brestovcu. I ove godine nastavili smo dobru suradnju i odlučili da ovogodišnje predavanje bude na temu starokatolicizma kako bi upoznali naše sugrađane s ovom slabo poznatom tematikom – rekla je Vesna Vlašić, predsjednica Matice hrvatske - Ogranak u Požegi.

Odgovorite na anketu Radio Vallis Aurea najčešće slušate?