Radio Vallis Aurea - Požega (logo)

rva.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o ovome možete pročitati ovdje . Nastavkom pregleda web stranice rva.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice rva.hr kliknite na "Slažem se".

slažem se

Radio Vallis Aurea

90,2 MHz 96,7 MHz

Live stream slušajte nas online

Bolesti štitnjače pogađaju od najmlađih pa sve do starijih, a čak 70 posto od svih oboljelih su žene

Bolesti štitnjače pogađaju od najmlađih pa sve do starijih, a čak 70 posto od svih oboljelih su žene

Udruga "Bioleptir"

Autor: Ana Vuković
Fotografija: Ana Vuković
Datum:
Broj pregleda: 1854

Udruga za pomoć i potporu oboljelima od bolesti štitnjače "Bioleptir" iz Zagreba  organizirala je danas predavanje o bolestima štitnjače u prepunoj Gradskoj knjižnici i čitaonici u Požegi.

Bolesti štitnjače pogađaju od najmlađih preko mladih pa sve do starijih, a čak 70 posto od svih oboljelih su žene.- Od bolesti štitnjače više obolijevaju žene nego muškarci u omjeru 70:30 posto. S obzirom da hormoni štitnjače djeluju na sve stanice u organizmu bolest se manifestira s puno različitih simptoma, od umora, iscrpljenosti, debljanja, mršavljenja, ispadanja kose, problema s kožom, titranja očiju, a to je samo dio simptoma - rekla je Morana Rozić, tajnica Udruge za pomoć i potporu oboljelima od bolesti štitnjače "Bioleptir".

Uz sve fizičke simptome bolesti štitnjače često se manifestiraju i na emocionalnoj razini i oni su često najmanje shvaćeni .

- Najveći problem je doći do prave dijagnoze, ljudi lutaju godinama od liječnika do liječnika što mogu potvrditi i iz vlastitog iskustva. Prošla sam 19 liječnika u Italiji, Švicarskoj i Hrvatskoj i uvijek su mi nudili antidepresive i da se jednostavno moram naviknuti da je život sada drugačiji i da ću s tim morati živjeti do kraja života. S bolestima štitnjače može se živjeti normalno, ali put do toga često je dug, potrebno je uložiti puno vremena i truda. Veliki problem je što se bolesti štitnjače dosta kasno otkriju – istaknula je Morana Rozić.Ivani Miličević iz Požege prije sedam godina odstranjena je štitnjača, zbog koje je imala velikih zdravstvenih problema.- Lupanje srca znalo mi je biti tako intenzivno da sam bila u predinfarktnom stanju. Od simptoma javljao se umor, ispupčenje očiju da sam jedno vrijeme čak spavala otvorenih očiju jer su bjeloočnice toliko bile vani da ih kapci nisu mogli prekriti , po noći sam imala napade panike i gušenja, tada sam počela naglo mršavjeti bez obzira na to što sam unosila i više nego dovoljno kalorija. Ovisno o tome da li je štitnjača radila ubrzano ili usporeno raspoloženje se mijenjalo od depresivnog do hiperaktivnog tako da je bilo faza kada sam mogla raditi i po šesnaest sati dok u drugoj fazi sam mogla spavati po cijeli dan – rekla je Ivana.

Nakon operacije u Zagrebu stanje joj se polako popravlja, ali uz dosta discipline u prehrani i životnim navikama.

- Moram jako paziti na prehranu, izbacila sam gluten koji mi je jako smetao, ali problema još uvijek ima, sa srcem, umaram se, ali bolje je nego što je bilo. Pijem lijekove kao zamjenu za hormon štitnjače i tu je drugi problem jer je jako teško odrediti točnu dozu koja organizmu odgovara i s tim se borim posljednjih pet godina. Sam bolesnik mora odraditi puno toga, maknuti iz prehrane i života sve što mu smeta ako želite sebi dobro, nije to lako, ali jednostavno se mora napraviti rez i okrenuti se sebi i svom zdravlju – zaključila je Ivana.

Odgovorite na anketu Radio Vallis Aurea najčešće slušate?