Radio Vallis Aurea - Požega (logo)

rva.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o ovome možete pročitati ovdje . Nastavkom pregleda web stranice rva.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice rva.hr kliknite na "Slažem se".

slažem se

Radio Vallis Aurea

90,2 MHz 96,7 MHz

Live stream slušajte nas online

Rak vrata maternice može se uspješno izliječiti otkrivanjem u najranijem stadiju

Rak vrata maternice može se uspješno izliječiti otkrivanjem u najranijem stadiju

Dan mimoza

Autor: Ana Vuković
Fotografija: Ana Vuković
Datum:
Broj pregleda: 1192

Zavod za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije u suradnji s Ligom borbe protiv raka i klubom žena oboljelih od raka i ove godine organizirao je javnozdravstvenu akciju „Dan mimoza“ ispred zgrade Gradskog muzeja u Požegi. Prodajom doniranih mimoza prikupljat će se sredstva za prijevoz žena iz lošije prometno povezanih mjesta u našoj županiji na mamografiju.- Želimo podići svjesnost o raku vrata maternice i mjerama za njegovo sprječavanje. U Hrvatskoj od raka vrata maternice jednom dnevno oboli jedna žena, a svaki treći dan jedna žena umre. Iako nije najčešći rak po učestalosti, vrlo ga dobro razumijemo i vrlo lako ga možemo spriječiti, znamo uzročnika i znamo da redovitim godišnjim ginekološkim pregledima s PAPA testom možemo ovu bolest držati pod kontrolom, otkriti u najranijem stadiju i tako ju uspješno izliječiti – istaknuo je dr. Kristijan Matković, predsjednik Lige protiv raka.

Akcija ima humanitarni ali i edukativni karakter , uz kupljene mimoze svi građani mogli su dobiti i edukativne letke o važnosti ranog otkrivanja raka.- Važno je odazvati se na sve preventivne programe s  obzirom na to da su to karcinomi koje možemo dovoljno rano otkriti i tako spriječiti onaj najgori ishod, smrt, pogotovo što je karcinom vrata maternice vezan uglavnom uz mlađe žene. Na razni Hrvatske možemo biti zadovoljni do neke mjere koliko se žene odazivaju i kontroliraju kod svojih izabranih ginekologa. Uz ovaj organizirani program i ono što žene svakodnevno obavljaju neovisno o programu, imamo obuhvaćeno dvije trećine žena koje odlaze redovito na preventivne PAPA testove, naravno, pod najvećim rizikom je jedna trećina koju nemamo pod kontrolom i tu svakako ima mjesta za napredak - istaknula je Jasmina Kovačević, voditeljica Službe za javno zdravstvo.

Odgovorite na anketu Radio Vallis Aurea najčešće slušate?