Radio Vallis Aurea - Požega (logo)

rva.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o ovome možete pročitati ovdje . Nastavkom pregleda web stranice rva.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice rva.hr kliknite na "Slažem se".

slažem se

Radio Vallis Aurea

90,2 MHz 96,7 MHz

Live stream slušajte nas online

Do kraja godine grad Kutjevo dobiti će novo filtarsko postrojenje

Do kraja godine grad Kutjevo dobiti će novo filtarsko postrojenje

Projekt vrijedan 2,3 milijuna kuna

Autor: Ana Vuković
Fotografija: Grad Kutjevo
Datum:
Broj pregleda: 3091

U travnju 2015. godine objavljen je Poziv za dodjelu bespovratnih sredstava iz Kohezijskog fonda u sklopu Operativnog programa „Zaštita okoliša 2007. – 2013.“ za financiranje provedbe investicijskih projekata koji se odnose na manje dijelove sustava javne vodoopskrbe i odvodnje u cilju doprinosa za postizanje cjelovitog rješenja aglomeracija i vodoopskrbnog područja.

Maksimalni iznos bespovratnih sredstava namijenjen za poziv iznosio je 380 milijuna kuna od čega je Tekiji d.o.o. za projekt novog filtarskog postrojenja Kutjevo dodijeljeno nešto više od 2,3 milijuna kuna.

- Na natječaj Ministarstva poljoprivrede javili smo se s projektom izgradnje filtarskog postrojenja Kutjevo, u vrijednosti 2,3 milijuna kuna, od čega su sredstva iz EU fonda malo veća od 2 milijuna kuna, nacionalni dio iznosi 354 tisuće kuna, od čega će 118 tisuća kuna osigurati Hrvatske vode, a 236 tisuća kuna Tekija d.o.o. – rekao je Mile Beslić, rukovoditelj sektora razvojno – tehnoloških poslova u Tekiji d.o.o.

Provedba projekta krenut će uskoro, u prosincu prošle godine donesena je odluka o financiranju projekta. Ugovori o sufinanciranju biti će potpisani u tijekom ovog tjedna, uz Ministarstvo poljoprivrede ugovor potpisuju Hrvatske vode, Tekija d.o.o. i grad Kutjevo.

- Imamo ugovor o partnerstvu s gradom Kutjevom gdje moram istaknuti dobru suradnju s Gradom i gradonačelnikom koji su osigurali zemljište za novo filtarsko postrojenje koje će se nalaziti na sjevernom rubu grada Kutjeva. Ugovor s izvođačem radova uskoro bi također trebao biti potpisan i do kraja ovog mjeseca prijavit ćemo početak radova, očekujemo da će radovi biti završeni do kraja godine – rekao je Mile Beslić .

Sadašnje filtarsko postrojenje nalazi se duboko u šumi iznad Kutjeva gdje nema električne energije, rekonstrukcija bi iziskivala značajna financijska sredstva, postrojenje je dotrajalo, javljaju se problemi i kod najmanjeg zamućenja vode.

- Odlučili smo se na novo postrojenje na novoj lokaciji. Novo filtarsko postrojenje značit će sigurniju vodoopskrbu grada Kutjeva i okolnih naselja – zaključio je Mile Beslić.

- U suradnji s Tekijom d.o.o., Ministarstvom poljoprivrede i Hrvatski vodama kroz natječaj osigurana  su sredstva za gradnju novog filtarskog postrojenja u Kutjevu. Staro postrojenje je dotrajalo, novi filtar bit će tri puta bolji i efikasniji od postojećeg. Odličnom suradnjom na obostrano zadovoljstvo do kraja godine biti će završeno novo filtarsko postrojenje i omogućit će našim građanima sigurniju vodoopskrbu – rekao je Josip Budimir, gradonačelnik grada Kutjeva.

Odgovorite na anketu Radio Vallis Aurea najčešće slušate?