Radio Vallis Aurea - Požega (logo)

rva.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o ovome možete pročitati ovdje . Nastavkom pregleda web stranice rva.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice rva.hr kliknite na "Slažem se".

slažem se

Radio Vallis Aurea

90,2 MHz 96,7 MHz

Live stream slušajte nas online

Htjeli smo veliku obitelj, svako dijete za nas je dar i blagoslov

Obitelj Černušak

Autor: Ana Vuković
Fotografija: Ana Vuković
Datum:
Broj pregleda: 3756

Na promociji filma "Sun kid posljednja vremena" održanoj 20. prosinca dobrovoljnim prilozima prikupljeno je 4.500 kuna. Redatelj filma Marijo Kovačević i glavni glumac Toni Kovačević odlučili su pokloniti novac i uljepšati božićne blagdane za sedam obitelji.

Obitelj Černušak iz Požege ima trinaest članova, mama Jasna ,tata Robert, Veronika, Gabrijela, Magdalena, Helena, Ivan, Lucija, Lovro, Klara, Nikola, Emanuel i Barbara.

- Marijev poklon za Božić nas je zaista lijepo i ugodno iznenadio i svakako će dobro doći. Mi smo velika obitelj s jedanaestero djece, koja su sva blagoslov u našem životu. Božićni pokloni u našoj obitelji su skromni jer puno više od poklona vrijedi lijepa riječ koju uputimo ne samo našim bližnjima nego i ljudima koje ne poznamo. Tako odgajamo i djecu da prije svega budu dobri i pošteni ljudi. Potičemo ih da budu dobri jedni prema drugima, prema prijateljima u školi, nastavnicima. Vjera je jako bitna u našim životima jer bez vjere u Boga ništa ne bi imalo smisla – rekla nam je mama Jasna.

Kako smo i vidjeli u obitelji Černušak vlada prava sloga, stariji pomažu mlađima, ali i roditeljima u obavljanju svakodnevnih kućanskih poslova. Ponekada znaju negodovati kada trebaju nešto napraviti, ali vrlo rijetko jer i sami su vidjeli da mama i tata ponekad ne stignu napraviti baš sve.

- Obveze u velikim obiteljima su  veće, mi sve planiramo dosta unaprijed kako bi uspjeli uskladiti sve naše i dječje obveze. Kada dođem s posla najčešće sam i cijelo popodne u pokretu, ako ne obavljam dodatne poslove kako bi privredio za obitelj, vozim djecu na treninge jer se bave raznim sportovima – rekao je tata Robert.

- Oboje se trudimo kako bi priskrbili za obitelj i osigurali im sve potrebno, nekad nije lako, ali ulažemo puno truda, ljubavi i rada da sve bude kako treba i to vide i cijene naša djeca. Djeca vide i našu ljubav, suprug nikada ne ode iz kuće da ne poljubi mene i svu djecu i mislim da oni to osjete – istaknula je Jasna.

Iako žive ubrzanim tempom, nedjelje i blagdani rezervirani su za obiteljsko druženje kada su svi na okupu.

- Božić u našoj obitelji uvijek je radosno doba godine, prije tri tjedna na dar nam je došla naša najmlađa kćer Barbara. Na Badnjak, tradicionalno ukrašavamo bor za koji  uvijek kažem da je najljepši jer sva djeca izrađuju ukrase tako da bude posebno šaren i veseo, pravi dječji. Svi idemo na polnoćku, a na sam Božić okupimo se za svečanim blagdanskim stolom. Za nas Božić je radost i veselje.

Kao roditelji nastoje djeci usaditi kršćanske vrijednosti koje će ih krasiti tijekom cijelog života. Stariji pomažu mlađima pri učenju i pisanju zadaća, svi su jako povezani. U svim kućnim obavezama jednako sudjeluju i djevojčice i dječaci nema nikakve podjele poslova.

- Učimo ih da cijene rad i trud, da uče i školuju se, ne moraju biti odlikaši i imati sve petice, ali moraju dati sve od sebe. Svih sedam školaraca ide u Katoličku osnovnu školu i dobri su đaci i ako dobiju lošiju ocjenu kod nas nema plakanja zbog toga, za se rješive probleme nema suza. Oboje smo htjeli veliku obitelj, nije to bila nikakva odluka, svako dijete za nas je dar i blagoslov. Sve svoje vrijeme ulažemo u njihov odgoj, puno razgovaramo i družimo se tako da čim pogledam bilo koje od moje djece znam da li je tužno, nesretno ili sretno – rekla je Jasna.

– Volim što imam veliku obitelj, nikada nije dosadno, pomažem mlađima oko zadaće. Ponekad se i posvađam s njima, kada se igraju umjesto da uče, ali brzo se pomirimo – rekla nam je kroz smijeh Magdalena.

- Najviše oko škole pomaže mi Magdalena, pogotovo kada imam neki test, a i ja pomažem mlađima. Nikada nam nije dosadno, uvijek je tu netko za igru ili nekakvu malu nepodopštinu. Kada se posvađamo s bratom ili serstrom, mama sasluša problem i uvijek se moramo ispričati ako smo pogriješili – rekla nam je Helena.

 

Odgovorite na anketu Radio Vallis Aurea najčešće slušate?