Radio Vallis Aurea - Požega (logo)

rva.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o ovome možete pročitati ovdje . Nastavkom pregleda web stranice rva.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice rva.hr kliknite na "Slažem se".

slažem se

Radio Vallis Aurea

90,2 MHz 96,7 MHz

Live stream slušajte nas online

Međunarodni simpozij „Zdravi stilovi života“

Udruga narodnog zdravlja Andrija Štampar

Autor: Ana Vuković
Fotografija: Ana Vuković
Datum:
Broj pregleda: 1395

Danas je u Hrvatskoj knjižnici i čitaonici u Pleternici držan međunarodni simpozij na temu „Zdravi stilovi života“ u sklopu 7. Štamparovih dana. Simpozij je organizirala Udruga narodnog zdravlja Andrija Štampar u suradnji s Prehrambeno – tehnološkim i Poljoprivrednim fakultetom iz Osijeka, Školom narodnog zdravlja Andrija Štampar Medicinskog fakulteta iz Zagreba te mnogim drugim institucijama i fakultetima iz Hrvatske, ali i iz Bosne i Hercegovine i Srbije.O važnosti usvajanja zdravih stilova života i prevenciji moždanog udara govorila je dr. Vida Demarin i istaknula - Danas ću održati predavanje o prevenciji moždanog udara što se uklapa u temu cijelog simpozija, dokazano je znanstvenim istraživanjima da svatko od nas može puno napraviti u prevenciji i očuvanju zdravlja mozga. Tu je nekoliko ključnih elemenata, zdrava prehrana, redovita tjelesna aktivnost, nošenje sa stresom i vježbanje moždanih funkcija. Kada bi ove dobre navike čovjek implementirao u svakodnevni život mogle bi se spriječiti mnoge bolesti.Štamparovi dani održavaju se kroz tri etape, održavanje radionice „Budi cool, ne budi bully“ u OŠ „Fra Kaje Adžića“ iz Pleternice kojima je obuhvaćeno 430 učenika. Kroz radionice djeca su učila o svim vrstama nasilja, verbalnom, fizičkom, socijalnom i psihičkom, a naglasak je stavljen i na cyber buling koji se sve češće pojavljuje.
Kroz drugu etapu studenti medicine i liječnici obilazili su kućanstva pleterničkog kraja i građanima mjerili krvni tlak i šećer u krvi te im pružali savjete o prevenciji kardiovaskularnih bolesti. Kao treća etapa ovogodišnjih Štamparovih dana je međunarodni simpozij.- Drago mi je da je Prehrambeno – tehnološki fakultet suorganizator ovog simpozija. Znamo da se pravilnom prehranom mogu prevenirati mnoge bolesti i time unaprijediti kvaliteta života, a u konačnici i uštedjeti značajna sredstva koja se koriste za lijekove, na koje danas trošimo preko 5 milijardi kuna godišnje – istaknuo je Drago Šubarić, dekan Prehrambeno – tehnološkog fakulteta u Osijeku.– Moje izlaganje vezano je uz aterosklerozu, novosti u nastanku tog procesa i jedan osvrt na mehanizam te bolesti, ishode i rizične čimbenike koji doprinose razvoju aterosklerotskih promjena na krvnim žilama. Danas imamo epidemiju šećerne bolesti tipa dva koja je vezana uz pozniju životnu dob, nezdravi stil života, prekomjernu tjelesnu težinu i samim time postoji opasnost od komplikacija i aterosklerotskih promjena na krvnim žilama. Usvajanjem dobrih navika u prehrani, dovoljno kretanja mogu značajno pomoći da do ovakvih stanja ne dođe – rekao je dr. Ivan Barišić.

Odgovorite na anketu Radio Vallis Aurea najčešće slušate?