Radio Vallis Aurea - Požega (logo)

rva.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o ovome možete pročitati ovdje . Nastavkom pregleda web stranice rva.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice rva.hr kliknite na "Slažem se".

slažem se

Radio Vallis Aurea

90,2 MHz 96,7 MHz

Live stream slušajte nas online

[FOTO]Bogatstvo narodnih običaja i tradicije u Pleternici

Smotra folklora "Običaji starog zavičaja 2015."

Autor: Ana Vuković
Fotografija: Ana Vuković
Datum:
Broj pregleda: 1502

Sada već tradicionalna smotra folklora „Običaji starog zavičaja“ u organizaciji kulturno - umjetničkog društva „Rama“ iz Pleternice održana je po deveti puta u Školskoj dvorani osnovne škole „Fra Kaje Adžića“ u Pleternici.Smotru je otvorio Alojz Tomašević, župan Požeško – slavonske županije i poručio – Večeras ćemo vidjeti kako su živjeli naši stari i mladim generacijama dati na znanje da su ljudi svojim radom, brigom i kulturom, ali i duševnim snagama opstajali na svojim prostorima. Svi vi pronosite glas svoga roda i naroda, kulture i ljepote krajeva iz kojih dolazite.- Čast mi je da u Pleternici po devetu puta održavamo međunarodnu smotru folklora „Običaju starog zavičaja“. I ove godine sudjeluje desetak kulturno – umjetničkih društava koja su se odazvala našem pozivu. Nadam se da će nas dogodine biti i puno više da bi ova smotra postala velika kako smo to imali u planu od samog početka – rekao je na početku Jure Vidakušić ispred KUD-a „Rama“.Na smotri su nastupili, Zbor umirovljenika Pleternica, Pleterničke mažoretkinje, KUD „Rama“ iz Pleternice, KUD „Žeravica“ iz Slavonskog Broda, KUD „Kolo“ iz Vukovara, KUD „Fra Jozo Križić“ iz Rožkog polja, BIH, „Češka Beseda“ iz Kaptola, KUD „Orljava“ iz Pleternice, KUD“ Joakim Hardi“ iz Petrovaca, KUD „Ivo Čakalić“ iz Kaptola i KUD „Ukrajina“ iz Slavonskog Broda.Kao gost iznenađenja nastupio je Alojz Peterle, prvi slovenski premijer i zastupnik u Europskom parlamentu koji je na usnoj harmonici odsvirao polku.

Sva društva izvela su pjesme i plesove kojima su prikazali običaje krajeva iz kojih dolaze.Voditeljice programa Željka Maričić-Snašterica i Ljiljana Bagarić-Snaševica članice KUD-a „Kolo“ iz Vukovara vodile su program na jedan zanimljiv način, predstavljajući svako društvo raznim doskočicama i tekstovima bećaraca što je odlično primljeno od publike u dvorani.U sklopu smotre svi posjetitelji imali su priliku vidjeti izložbu slika Udruge Matka Pejića i izložbeni štand Pleterničkih Čoraka.

Odgovorite na anketu Radio Vallis Aurea najčešće slušate?