Radio Vallis Aurea - Požega (logo)

rva.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o ovome možete pročitati ovdje . Nastavkom pregleda web stranice rva.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice rva.hr kliknite na "Slažem se".

slažem se

Radio Vallis Aurea

90,2 MHz 96,7 MHz

Live stream slušajte nas online

Pleternički čoraci urediti će planinarsku i pješačko – biciklističku stazu na brežuljku Klikun

Pleternički čoraci urediti će planinarsku i pješačko – biciklističku stazu na brežuljku Klikun

Putovima madam Clicquot

Autor: Ana Vuković
Fotografija: Ana Vuković
Datum:
Broj pregleda: 1162

Udruga “Pleternički čoraci” kandidirala je projekt “Putovima madam Clicquot” i ostvarila 13 tisuća kuna bespovratnih sredstava iz Zaklade za razvoj lokalne zajednice – Slagalica.

- Budući da znamo da je ovo područje bilo vinorodno i sada se opet pomalo vraća na te staze, tako smo došli na ideju istražiti i taj dio naše povijesti. Krenuli smo od brežuljka Klikun iznad Koprivnice u Požeškoj gori na kojem je sadnju vinograda potakla madam Clicquot, u svijetu poznata kao “Grand Dame of Champagne”, veliki enolog i proizvođač šampanjca. Za svoja poznata vina koristila je hrastovinu za bačve upravo s pleterničkog područja. Po priči, njoj se jako svidio ovaj kraj i susretljivi ljudi te je donijela prve trsove vinove loze, na područje današnjeg brežuljka Klikun. U njezinu čast brežuljak na kojem su zasađeni ti trsovi dobilo je ime Klikun, po načinu na koji su mještani izgovarali njeno prezime Clicquot – rekla je Anka Dorbić, predsjednica udruge „Pleternički čoraci“.

Kroz projekt „Putevima madam Clicquot” udruga će urediti planinarsku i pješačko – biciklističku stazu kako bi privukli planinare, rekreativce, bicikliste i šetače da uživaju u prelijepoj prirodi. U planu je postavljanje klupa, izgradnja male sjenicu za odmor i postavljanje ploča sa crticama iz života madam Clicquot i o povijesti samog lokaliteta.

- Taj vinograd pamtim i ja, kao osnovnoškolci tamo smo išli u berbu grožđa, bila je tamo vincilirska kuća i vinski podrum i stvarno je bilo jako lijepo. Onda je došlo jedno vrijeme kada se sve to zapustilo i zaraslo u šumu. Prije desetak godina počeo se spominjati taj lokalitet, to je prekrasan dio s kojeg se vidi cijeli pleternički kraj. Cilj svih naših projekata pa tako i ovoga je upoznati sve naše sugrađane pa i šire s bogatom povijesti ovoga kraja, mišljenja sam da bi svi, a posebno djeca prvo trebala upoznati povijest svoga kraja i kako se živjelo nekada – istaknula je Anka Dorbić

Osnovni cilj udruge „Pleternički čoraci“ je probuditi u ljudima uspomene na nekadašnja vremena, oživjeti stare običaje i spasiti ih od izumiranja te približiti svima povijest svog kraja, da se vidi tradicija i kultura koju imaju, jer ovdje život postoji već stoljećima.

- Radom naše udruge obnovljeni su stari bunari, mjesta gdje se nekada sjedilo po Pleternici, također su nam na jednom natječaju Slagalice odobrena sredstva za obnovu starog đerma u Sulkovcima iz turskih vremena i s ovim projektom nastavljamo u istom smjeru – zaključila je Anka Dorbić.

Odgovorite na anketu Radio Vallis Aurea najčešće slušate?