Radio Vallis Aurea - Požega (logo)

rva.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o ovome možete pročitati ovdje . Nastavkom pregleda web stranice rva.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice rva.hr kliknite na "Slažem se".

slažem se

Radio Vallis Aurea

90,2 MHz 96,7 MHz

Live stream slušajte nas online

Biskup Mandić, veliki vizionar svoga vremena

Predstavljanje knjige Adama Filipovića Heldentalskog, “Život biskupa Mandića“

Autor: Ana Vuković
Fotografija: Ana Vuković
Datum:
Broj pregleda: 1055

Večeras je u Glazbenoj školi Požega u organizaciji Matice hrvatske, Ogranak u Požegi, održano predstavljanje knjige Adama Filipovića Heldentalskog, “Život biskupa Mandića“, povodom obilježavanja 200. godišnjice smrti znamenitog Požežanina i đakovačkog biskupa. Knjigu su predstavili Vesna Vlašić, ispred Matice hrvatske, Mirko Čurić, predsjednik Društva hrvatskih književnika, Ogranak slavonsko, baranjsko, srijemski i Luka Marjanović, profesor Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Đakovu.

Knjiga “Život biskupa Mandića” pretisak je i prijepis biografskoga spjeva Adama Filipovića Heldentalskog. U želji da se u predstavljanju Mandićeva života bude istinit, objektivan i kritičan te pokušaj ocrtavanja društvenoga konteksta čine Filipovićev biografski spjev zanimljivim kako u književno - povijesnom, tako i u kulturološkom smislu – rekao je Mirko Ćurić.

Antun Mandić rođen je u Požegi 1740. godine. Osnovnu i srednju završio je u rodnoj Požegi, a nakon toga odlazi u Zagrebačko sjemenište. Na bečkom kolegiju, završava filozofiju i teologiju, za svećenika je zaređen 1763. godine.

- Nakon dvjesto godina biskupa Mandića promatramo ne samo kao crkvenog čovjeka koji je zaslužan za uređenje Đakovačke i Srijemske crkve, bio je reformator školstva i omogućio izdavanje mnogih knjiga. Biskup Mandić bio je veliki vizionar, počeo je pripremati materijal za novu katedralu, a po dolasku u Đakovo sa sobom iz Beča poveo je organistu Jakova Heibla, Mozartova šurjaka, i postavio ga za ravnatelja kora. U njegovo vrijeme utemeljeni su Bogoslovno sjemenište i Katolički bogoslovni fakultet, dvije najvrjednije institucije koje postoje i danas. Nažalost o biskupu Mandiću malo se zna i ovakve obljetnice su prilika da saznamo nešto više o ljudima koji su u to vrijeme bili zaslužni za očuvanje kulture i unaprjeđenje prosvjete – istaknuo je Luka Marjanović, profesor Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Đakovu.

Josip Juraj Strossmayer jednom prilikom rekao je o biskupu Antunu Mandiću - Ja nepravim razlike med ovim biskupima, jer svi su oni vrlo ugledni, vrijedni i zaslužni bili; ali ipak med svima njima meni se Mandić najviše mili, a ja da pokažem svoje štovanje prema njemu na mojoj ruci nosim prsten njegov. Kršćani! Mandić je zamišljatelj svega boljega i uzvišenijega u biskupiji ...”. Nećemo pretjerati ako dodamo: “Mnogo čega i izvan biskupije“! Ova pohvala J.J. Strossmayera govori nam o važnosti postignuća i rada biskupa Antuna Mandića.

Odgovorite na anketu Radio Vallis Aurea najčešće slušate?