Radio Vallis Aurea - Požega (logo)

rva.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o ovome možete pročitati ovdje . Nastavkom pregleda web stranice rva.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice rva.hr kliknite na "Slažem se".

slažem se

Radio Vallis Aurea

90,2 MHz 96,7 MHz

Live stream slušajte nas online

Godišnje u svijetu od tuberkuloze umre 2,8 milijuna ljudi

Godišnje u svijetu od tuberkuloze umre 2,8 milijuna ljudi

Okrugli stol na temu „Tuberkuloza – jučer, danas, sutra“

Autor: Ana Vuković
Fotografija: Ana Vuković
Datum:
Broj pregleda: 1279

Večeras je u knjižnici Gimnazije u Požegi održan okrugli stol na temu „Tuberkuloza – jučer, danas, sutra“ u organizaciji Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Opće županijske bolnice Požega i Zavoda za javno zdravstvo Požeško – slavonske županije.

Predavanja su održali dr. Vlado Drkulec i dr. Ante Vitalia na temu epidemiologije tuberkuloze, dr. Neda Aberle govorila je patofiziologija tuberkuloze, a dr. Ivan Pavić o latentnoj tuberkulozi.

- Tema večerašnjeg okruglog stola je tuberkuloza s kojom je jedna trećina svjetske populacije danas u kontaktu i to je podatak koji svakako zabrinjava. Požeško – slavonska županija u Hrvatskoj je na visokom mjestu po broju novooboljelih i novootkrivenih slučajeva tuberkuloze, ali u cijeloj Hrvatskoj pa tako i u našoj županiji broj oboljelih generalno je u opadanju. U Županiji svake godine imamo desetak novootkrivenih slučajeva zaraze tuberkulozom, ali postotak izlječenja je vrlo visok. Svaki bolesnik koji provede šestomjesečnu terapiju i nakon toga ima dva negativna mikrobiološka nalaza smatra se izliječenim – rekao je dr. Ante Vitalia, zamjenik ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo Požeško – slavonske županije.

Od tuberkuloze godišnje u svijetu umre 2,8 milijuna ljudi. Svaka novootkrivena tuberkuloza treba se liječiti jer samo ne liječenje osobe koja je zaražena može zaraziti preko deset osoba u svom okruženju.

- Tuberkuloza je naoko zaboravljena bolest, mislilo se da poznamo uzročnika i da imamo izvrsne lijekove, međutim tuberkuloza se na velika vrata vraća u svijet. Ono što je bitno za našu populaciju je to da imamo dosta neprepoznate, latentne tuberkuloze – istaknula je dr. Neda Aberle, spec. pedijatar – pulmolog i klinički imunolog.

Kada zaražena osoba nema nikakve znakove bolesti i nije zarazna za okolinu, onda se radi o latentnoj infekciji tuberkuloze.

-Sve epidemiološke studije u razvijenim zemljama među kojima je i Hrvatska, gdje je niska incidencija tuberkuloze kazuju da su svi novooboljeli uglavnom posljedica reaktivacije latentne infekcije. Ako želimo ovu bolest staviti pod globalnu kontrolu onda te osobe moramo tražiti i adekvatnim tretmanom spriječiti razvoj aktivne bolesti – rekao je dr.Ivan Pavić, spec. pedijatar – pulmolog .

 

Odgovorite na anketu Radio Vallis Aurea najčešće slušate?