Radio Vallis Aurea - Požega (logo)

rva.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o ovome možete pročitati ovdje . Nastavkom pregleda web stranice rva.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice rva.hr kliknite na "Slažem se".

slažem se

Radio Vallis Aurea

90,2 MHz 96,7 MHz

Live stream slušajte nas online

Ronko zatražio od Gradskog vijeća podnošenje kaznene prijave protiv Neferovića

„Sad se javljaju neki koji su se učili kubicirati, a upravo su oni prouzročili štetu Tofradu u stečaju"

Autor: Slavenko Čuljak
Fotografija: Slavenko Čuljak
Datum:
Broj pregleda: 1767

Gradsko vijeće Grada Požege donijelo je na sjednici krajem lipnja Odluku o sklapanju sporazuma o povratu neosnovano naplaćenog iznosa komunalnog doprinosa trgovačkom društvu Tofrado d.o.o. u stečaju.

Prema Odluci, Grad Požega će do kraja srpnja sljedeće godine u dvije rate ovom društvu isplatiti oko milijun kuna u novcu, te dodatnih 822 tisuće kuna podmiriti novčanim prijebojem od prodaje zemljišta u Industrijskoj ulici.

U međuvremenu je Grad primio dopis od Odbora vjerovnika Tofrada u stečaju, koji je potpisao predsjednik Dražen Dumančić, gdje traže obustavu bilo kakve daljnje radnje u vezi prodaje zemljišta, jer je odbor vjerovnika obmanut.

00:25 Pilon o ugovoru

U rujnu je održana sjednica Skupštine vjerovnika, na kojoj je predložena smjena stečajnog upravitelja Joze Perića te smjena Odbora vjerovnika na čelu s Dumančićem. Prijedlog smjene stečajnog upravitelja nije prošao, dok je Dumančić smijenjen s dvije trećine glasova. Stečajni sudac je nakon toga odobrio stečajnom upravitelju da zaključi Sporazum s Gradom, a sve na temelju odluke Odbora vjerovnika, koju je potpisao upravo Dumančić 2014. godine. Grad Požega će tako prije isplate zaračunati Tofradu u stečaju zatezne kamate od svibnja do odluke stečajnog sudca, što će iznositi pedesetak tisuća kuna.

Vijećnik Zdravko Ronko je sporazum nazvao nedozvoljenim, jer je gradonačelnik Neferović u dogovoru sa stranačkim šefom Franjom Lucićem i stečajnim upraviteljem Jozom Perićem zlorabio službeni položaj te nanio štetu vjerovnicima Tofrada d.o.o. u stečaju za milijun kuna, a Gradskom proračunu višemilijunsku štetu.

00:54 Ronko o Tofradu

„Da je izvršen obračun najma, matematika mi bila drukčija. Gradski proračun ne bi morao platiti ništa, nego bi se još i naplatio“, rekao je Ronko i predložio da Gradsko vijeće podnese kaznenu prijavu protiv Vedrana Neferovića zbog zlouporabe položaja.

„Ja sam mislio da su neka vremena prošlost u Požegi, ali u nečijoj glavi se ništa ne mijenja. Vi i dalje lažete građane“, uzvratio je Neferović.

00:54 Neferović o laganju

„Vi ste 2008. godine imali mišljenje revizorice što trebate napraviti po pitanju tog predmeta, niste to željeli napraviti. Problem je kulminirao i došlo je do ovog. Sedamnaest godina je netko uzurpirao gradsko zemljište, a jedanaest godina ste vi bili na vlasti i niste pojma imali“, odgovorio je Neferović Ronku.

Neferović je rekao da u Industrijskoj ulici i dalje postoje trgovačka društva koja koriste gradsko zemljište bez naknade. „Mi takve probleme rješavamo, jer se mora znati što je gradska imovina. Ja vam želim puno zdravlja i da ne lupate gluposti na sjednicama Gradskog vijeća“ poručio je Neferović Ronku.

Ante Šolić je predložio da se podnese kaznena prijava protiv Zdravka Ronka zbog klevete, jer treba dokazati da je gradonačelnik Neferović ušao u kriminalnu rabotu s Franjom Lucićem.

„Ovdje je u pitanju moja stranka i to ne dozvoljavam. Tražim gradske vijećnike da podignu kaznenu prijavu protiv Ronka zbog klevete. Pokrit ćemo jedno i drugo i saznati pravu istinu“, rekao je Šolić.

„Govorimo da smo legalisti. Ovu odluku provodimo na temelju presude Visokog upravnog suda. Trebam li ja sumnjati u odluku Visokog upravnog suda da su i oni u prljavoj raboti? Možda da pokrenemo kaznenu prijavu i protiv  Visokog upravnog suda“, komentirao je raspravu vijećnik Kazimir Balog.

„Sad se javljaju neki koji su se učili kubicirati, a upravo su oni prouzročili štetu Tofradu u stečaju. Da je sporazum dovršen u svibnju, ne bi Gradu Požegi platiti pedesetak tisuća kuna kamate, no politika je odigrala svoju ulogu“, smatra predsjednik Gradskog vijeća Nino Smolčić.

00:49 Smolčić o odgovornosti Ronka

„Da je to netko napravio u trgovačkom društvu, bilo bi otkaza samo tako, počevši od onoga tko je odgovoran za proračun, a to je bivši gradonačelnik. Umjesto da šuti ili ne dođe na sjednicu, on još ovdje moralizira. Što nas još čeka i kakve ćemo mi stvari morati plaćati“, zapitao se Smolčić.

Neferović je Ronku pokazao broj „-623“, aludirajući na razliku u broju glasova između Domoljubne kolacije i liste Hrvatska raste u Gradu Požegi na proteklim parlamentarnim izborima.

Nezavisna vijećnica Tamara Puač pitala je zašto se tvrtki Tofrado u stečaju retroaktivno ne obračuna korištenje gradskog zemljišta u proteklih sedamnaest godina te napravi prijeboj potraživanja, o čemu je govorio i vijećnik Zdravko Ronko. Gradonačelnik Neferović dobacio joj je da pita Ronka, ako je dobra s njim.

Odluka je nakon dvadesetak minuta rasprave prihvaćena, a predsjednik Gradskog vijeća nije stavio na glasovanje prijedloge da se protiv gradonačelnika Neferovića i vijećnika Ronka podnesu kaznene prijave.

Odgovorite na anketu Radio Vallis Aurea najčešće slušate?