Radio Vallis Aurea - Požega (logo)

rva.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o ovome možete pročitati ovdje . Nastavkom pregleda web stranice rva.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice rva.hr kliknite na "Slažem se".

slažem se

Radio Vallis Aurea

90,2 MHz 96,7 MHz

Live stream slušajte nas online

Pleternica - grad budućnosti za 2015. godinu

Pleternica - grad budućnosti za 2015. godinu

Cilj grada Pleternice je potpuna energetska neovisnost do 2020.godine

Autor: Ana Vuković
Fotografija: Ana Vuković
Datum:
Broj pregleda: 1329

Na jučerašnjoj konferenciji  „Pametni gradovi - ­ gradovi budućnosti“ održanoj u Zagrebu, grad Pleternica, u kategoriji pametni okoliš proglašena je gradom budućnosti za 2015. godinu.

Natječaj je raspisan u proljeće ove godine u sklopu projekta „Poslovnog dnevnika“ koji promovira inovativnost i izvrsnost te podizanje svijesti javnosti oko važnosti razvoja  novih tehnoloških, organizacijskih i logističkih rješenja u svrhu poboljšanja kvalitete života.

Pleternica je sudjelovala na natječaju s projektom izgradnje hidroelektrane u kategoriji pametni okoliš i dobitnik je tog iznimnog priznanja. Uz Pleternicu nagrađeni su i  gradovi,  Rijeka, Koprivnica, Dubrovnik i Jastrebarsko.

- Grad Pleternica već dugi niz godina radi na projektima  energetske učinkovitost i obnovljivih izvora energije i uistinu je jedini i prvi grad u Republici Hrvatskoj koji u vlasništvu ima jednu hidroelektranu, koja je u punom kapacitetu počela s radom 2013. godine  i od tada stvara prihode od prodaje električne energije. Ostvarena  sredstva koristimo i investiramo u druge projekte. Jedan od tih novih projekata je izgradnja druge hidroelektrane na rijeci Orljavi u Požegi, trenutno smo u fazi odobravanja glavnog projekta, a nadam se da ćemo s izgradnjom početi već sljedeće godine – rekla je Antonija Jozić, gradonačelnica grada Pleternice.

U 2014. godini, u Pleternici  je proizvedeno više od 965 tisuća kilovata električne energije, ostvaren prihod nešto je veći od 800 tisuća kuna, što pokriva  95 posto troškova energije javne rasvjete Pleternice i svih pripadajućih 37 naselja.

- Ova nagrada je izuzetan poticaj za grad Pleternicu i zaista smo ponosni da smo se našli među pet gradova u Republici Hrvatskoj  koji su proglašeni gradovima budućnosti, u svijetu ima 8 tisuća pametnih gradova, a sada su je tu i pet gradova iz Hrvatske, među kojima je i Pleternica. Posebno nam je to značajno što smo mi jedan mali grad koji se uistinu okrenuo projektima novih i obnovljivih izvora energije. U strategiji razvoja grada Pleternice zadan je cilj da do 2020.godine budemo energetski neovisan grad po pitanju javnih potreba i već smo jako blizu tome cilju – istaknula je Antonija Jozić.

Odgovorite na anketu Radio Vallis Aurea najčešće slušate?