Radio Vallis Aurea - Požega (logo)

rva.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o ovome možete pročitati ovdje . Nastavkom pregleda web stranice rva.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice rva.hr kliknite na "Slažem se".

slažem se

Radio Vallis Aurea

90,2 MHz 96,7 MHz

Live stream slušajte nas online

Kućice za ptice skrivaju vrhunski Zweigelt

Požeško veleučilište odlučilo je plasirati vrhunski Zweigelt na jedinstven način, u suradnji s učenicima Cesarićeve škole

Autor: Slavenko Čuljak
Fotografija: Slavenko Čuljak
Datum:
Broj pregleda: 1239

Na požeškom je Veleučilištu uoči današnjeg Martinja održana promocija nove ambalaže i vrhunskog vina Zweigelt prošlogodišnje berbe, koje proizvode u vlastitoj vinariji kod Podgorja. Umjesto uobičajene ponude, odlučili su svoj proizvod na tržištu predstaviti na jedinstven i kreativan način - u drvenim kućicama za ptice.

Ideja za ovakvu kombinaciju nastala je još 2011. godine kroz studentski projekt, a do realizacije je do u suradnji s učenicima Osnovne škole Dobriše Cesarića, koju su oslikali stotinu kućica.

„Proizveli smo 600 butelja Zweigelta, a ovisno o potražnji, radit će se više kućica i nadamo se da tu nećemo stati. Cijena vina s kućicom je 129 kuna i može se kupiti u vinoteci u dvorištu Veleučilišta“, rekao je dekan dr.sc Dinko Zima.

Osim ove zanimljive kombinacije, jučer je predstavljen i prvi med Veleučilišta u Požegi. Do proizvodnje meda došlo je nakon dovršetka projekta „Pčelarski inkubator“, kroz koji je nabavljena oprema i pčelinje zajednice za edukaciju polaznika, a nakon dovršetka oprema je ostala Veleučilištu.

Med nije u službenoj prodaji, jer je potrebno promijeniti statut Veleučilišta i dodati djelatnost.

„Proizvedeno je oko 250 kilograma meda, a proizvodnja će se nastaviti zbog održivosti projekta, te će ova edicija ostati kao reklamni uzorak“, rekao je prodekan za razvoj dr. sc. Berislav Andrlić.

Pčelinjak se danas nalazi u Gradskim Vrhovcima iznad Požege. Po dodavanju djelatnosti, dogodine se unutar pčelinjaka očekuju radionice za obrazovanje i edukaciju mladih pčelara, kao i prva prodaja meda.

Na kraju predavanja, održana je degustacija vina, koju je vodio pročelnik Poljoprivrednog odjela mr. sc. Josip Mesić.

Odgovorite na anketu Radio Vallis Aurea najčešće slušate?