Radio Vallis Aurea - Požega (logo)

rva.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o ovome možete pročitati ovdje . Nastavkom pregleda web stranice rva.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice rva.hr kliknite na "Slažem se".

slažem se

Radio Vallis Aurea

90,2 MHz 96,7 MHz

Live stream slušajte nas online

Knjižnice nisu samo čuvarice baštine pisane riječi, one su duh i identitet

Knjižnice nisu samo čuvarice baštine pisane riječi, one su duh i identitet

Povodom 170. obljetnice utemeljenja Gradske knjižnice i čitaonice održan stručni skup

Autor: Ana Vuković
Fotografija: Ana Vuković
Datum:
Broj pregleda: 1150

Povodom 170. obljetnice utemeljenja Gradske knjižnice i čitaonice održan je stručni skup pod nazivom „Narodne knjižnice u novim prostorima – spoj tradicije i suvremenosti“. Skup je organizirala Gradska knjižnica i čitaonica uz potporu Ministarstva kulture i grada Požege.

Sve nazočne prigodnim riječima pozdravili su Dubravka Đurić Nemec ispred Ministarstva kulture i gradonačelnik grada Požege Vedran Neferović.

-Temu skupa nekako smo prilagodili nama budući da smo i sami u procesu nadogradnje i adaptacije sadašnjeg prostora. Kada bude gotova tada će naša knjižnica biti upravo spoj tradicije i suvremenosti. S jedne strane nalazi se stara zgrada izgrađena početkom 20-og stoljeća sa svojim atraktivnim secesijskim pročeljem, a s druge strane nadograđeni dio biti će primjer suvremene arhitekture – rekla nam je Aleksandra Pavlović, ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice.

Na skupu su sudjelovali izlagači iz cijele Hrvatske iz dvije struke knjižničari i arhitekti koji su radili projekte za knjižnične prostore.

- Od početka radova na obnovi i dogradnji Gradske knjižnice i čitaonice prošlo je gotovo deset godina uz dosta problema od samog početka. To je povijesni objekt i zaštićeno kulturno dobro prema kojem se treba odnositi s poštovanjem, ali u konačnici po završetku radova očekujemo da će to biti jedan prostor dostojan za grad Požegu i sve sadašnje i buduće posjetitelje knjižnice. Uz dobru suradnju s konzervatorima došli smo do jedne kombinacije starog i novog i to je ono što daje jednu veliku prednost cijeloj zgradi – istaknuo je Boris Vučić, glavni projektant na adaptaciji i dogradnji knjižnice u Požegi.

Predavanje na temu „Povjesnica požeške Knjižnice: od čitaoničkog društva do knjižnice bez zidova“ održala je Jasenka Bešlić, viši knjižničar požeške knjižnice i istaknula - 170 je godina kako je u Požegi osnovana čitaonica, nešto što je cijelo vrijeme prisutno u ovom gradu je pisana riječ, najvrjednije zlato koje se čuva i u franjevačkom samostanu, muzeju i u našoj knjižnici. Knjižnice nisu samo čuvarice baštine pisane riječi, one su duh i identitet jer bez njih nema ni domovine, gradova i ljudi i zato ova obljetnica tako važna.Odgovorite na anketu Radio Vallis Aurea najčešće slušate?