Radio Vallis Aurea - Požega (logo)

rva.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o ovome možete pročitati ovdje . Nastavkom pregleda web stranice rva.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice rva.hr kliknite na "Slažem se".

slažem se

Radio Vallis Aurea

90,2 MHz 96,7 MHz

Live stream slušajte nas online

U mom životu ponovno sja svijetlo neobičnim sjajem

U mom životu ponovno sja svijetlo neobičnim sjajem

Promocija knjige „Sama u tami“

Autor: Ana Vuković
Fotografija: Ana Vuković
Datum:
Broj pregleda: 1780

U punoj Gradskoj knjižnici i čitaonici održano je predstavljanje knjige „Sama u tami“, požeške autorice Vande Mršić-Šimić.

U knjizi Vanda nas vodi kroz bolest , preko njenog osobnog iskustva prolaska kroz depresiju.
Knjiga sadrži i niz stručnih analiza i podataka, sve do vjerskog pogleda na ovu opaku bolest.

Prema Vandinim riječima nakon niza stresnih situacija u jednom trenutku njenog života, 'čaša se prelila' i oboljela je od depresije.Prije dijagnoze išla je od liječnika do liječnika, imala je psihofizičke simptome i svi su joj govorili da je sve uredu, sve dok nije došla u KBC Vrapče.

-Kako mi je otac liječnik, odveo me na liječenje u KBC Vrapče, nadajući se da će mi ovdje pomoći. "Vrapče" je, oduvijek sinonim za "ludnicu", i bilo mi je teško kada sam se našla ovdje, otišla sam na liječenje dobrovoljno, ali teška srca, ipak na kraju, to je bila najbolja odluka. U ovoj bolnici, pronašla sam svjetlo na kraju tunela, adekvatno sam liječena, bila u programu radne terapije i izašla sam iz tame u kojoj sam se našla. Imala sam osobitu sreću što me liječio mladi liječnik dr.Goran Jurcan, kojem mogu zahvaliti što ponovno živim i što u mom životu ponovno sja svijetlo neobičnim sjajem i na tome ću mu biti zahvalna cijeli život – istaknula je Vanda.

Gosti na predstavljanju knjige bili su doktorica Slađana Štrkalj Ivezić, pročelnica Zavoda za socijalnu medicinu KBC-a Vrapče, Barica Urh, psihologinja, Irena Ivetić, članica Udruge zavičajnih pisaca i slikara Matko Peić i velečasni Robert Mokri.

Svi gosti Vandi su čestitali na iznimnoj hrabrosti, što se odlučila napisati knjigu ove tematike koja će u budućnosti zasigurno pomoći mnogima.

Prema riječima doktorice Štrkalj Ivezić u budućnosti možemo očekivati da će svaki četvrti građanin imati neki problem vezan uz mentalno zdravlje, ali nažalost neće potražiti stručnu pomoć, misleći da će biti obilježen od okoline i tu knjige ove tematike, pisane iz osobnog iskustva mogu pomoći u destigmatizaciji psihičkih bolest.

- Vi ste napravili uslugu mnogim pacijentima, koji će kroz vašu knjigu vidjeti da se i kod psihičkih bolesti radi o bolesnom stanju kroz koje čovjek može proći i izliječiti se – zaključila je doktorica Štrkalj Ivezić.

Odgovorite na anketu Radio Vallis Aurea najčešće slušate?