Radio Vallis Aurea - Požega (logo)

rva.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o ovome možete pročitati ovdje . Nastavkom pregleda web stranice rva.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice rva.hr kliknite na "Slažem se".

slažem se

Radio Vallis Aurea

90,2 MHz 96,7 MHz

Live stream slušajte nas online

Svaka pjesma nastala je iz srca, ljubavi prema rodnom kraju i dragim ljudima

Davor Đukić Iz Sesveta autor je tekstova za poznate tamburaške pjesme

Autor: Ana Vuković
Fotografija: Ana Vuković
Datum:
Broj pregleda: 2390

Iako mnogi ne znaju Davor Đukić Iz Sesveta napisao je tekstove za neke vrlo rado slušane i pjevane tamburaške pjesme. Autor je desetak tekstova od kojih su možda najpoznatije „Pleternico grade mili“ i „Umireš li Slavonijo moja“.


Kako sam Davor kaže iako rođen u Offenbach-u, odgojen je u slavonskom duhu i odmalena mu je usađena ljubav prema Slavoniji.- Svako ljeto s roditeljima sam dolazio u Sesvete i tu sam  zavolio miris pokošenog sijena, konje, tamburicu i sve ono čime se Slavonija ponosi, a ljubav prema glazbi i glazbene gene naslijedio sam od oca Petra koji je vrsni harmonikaš – istaknuo je Davor.

O suradnji sa Stankom Šarićem rekao nam je - sve je počelo 2006. godine, upoznali smo se, pokazao sam mu svoje pjesme i Stanko je prepoznao tematiku mojih pjesama i osjećaje koji su utkani u svaku moju pjesmu.
Na nosaču zvuka „Za naše ljude“ Stanka Šarića nalazi se čak šest Davorovih pjesama, „Umireš li Slavonijo moja“, „Svirajte mi tamburaši“, „Srijemska uspomena“, „Slavonijo moja mila“, „Oj Sesvete“ i „Pleternico grade mili“.
Još jedna njegova uspješnica je pjesma „Slavonija nek zapiva“  2007. godine izvedena na finalnoj večeri „Zlatnih žica Slavonije“, a otpjevao ju je Robert Vojvodić – Bekrija.

-Nadam se da ću i u budućnosti surađivati sa Stankom, novih pjesama ima, a i stalno nešto pišem, neke nove melodije i riječi vrte se u glavi, moj rodni kraj uvijek mi je u mislima – rekao je Davor.
Na pitanje koja mu je pjesma najdraža, rekao nam je - ponosan sam na svaku pjesmu i svaka mi je jednako draga, jer govori o Slavoniji, njenim ljudima i svemu što mi je drago i blisko tako da ne mogu niti jednu izdvojiti, sve one nastale su iz srca i ljubavi prema rodnom kraju i dragim ljudima.Obitelj u Sesvetama ima staro slavonsko imanje, koje kako kaže nikada neće prodati, od kada ga je otac naslijedio nisu prodali ni komadić zemlje ili šume, a tako će i ostati, uz njega ga veže nostalgija, uspomene na djetinjstvo, kada je selo bilo puno ljudi, a tu su nastale i neke od njegovih pjesama.

- Rado bi imanje obnovio, ali pitam se tko bi živio tu, nažalost selo izumire, sve je manje ljudi – ističe Davor.

Novi izazov Davoru je obnavljanje stari slavonskih kola, jedna su završena, ali već je našao druga koja čekaju na obnovu. Kako sam kaže obnavlja ih zbog nostalgije, ljubavi prema konjima, da se ne zaboravi i „nek se znade“ kako su nekada naši stari putovali kolima, okitili ih za svatove i kirvaje.

Davor u Pleternicu i Sesvete dolazi svakom prilikom, ističe da će se jednog dana sigurno i vratiti samo u ovom trenutku teško je reći kada, za sada će dolaziti kada god može i uživati u svakom danu provedenom u rodnom kraju.

Tagovi

Odgovorite na anketu Radio Vallis Aurea najčešće slušate?