Radio Vallis Aurea - Požega (logo)

rva.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o ovome možete pročitati ovdje . Nastavkom pregleda web stranice rva.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice rva.hr kliknite na "Slažem se".

slažem se

Radio Vallis Aurea

90,2 MHz 96,7 MHz

Live stream slušajte nas online

Obilje događanja očekuje nas na 2. etno susretima Požeštine

Obilje događanja očekuje nas na 2. etno susretima Požeštine

Restoran Schon blick u Vetovu bit će u nedjelju centar lokalnih zbivanja, uz stotine sudionika i gostiju

Autor: Slavenko Čuljak
Fotografija: Požeška kronika
Datum:
Broj pregleda: 2190

Nakon što je prošlogodišnje premijerno izdanje prošlo više nego uspješno, tjednik Kronika požeško-slavonska i ove godine pod pokroviteljstvom Požeško-slavonske županije organizira 2. etno susrete Požeštine.

Cilj manifestacije je očuvanje tradicijske baštine i druženje, pa su za sudjelovanje na etno susretima pozvana kulturno-umjetnička društva i kulturne udruge, čije prijave još uvijek traju. Osim domaćih KUD-ova, ove godine dolaze tri društva s područja Brodsko-posavske te dva s područja Osječko-baranjske županije, čime manifestacija probija lokalne okvire i postaje slavonska manifestacija.

Susrete čini skup različitih aktivnosti, a jedna od glavnih je svakako druga po redu Čvarkijada, na koju je već prijavljeno dvadesetak sudionika.

00:36 Vladimir Protić

rekao je Vladimir Protić ispred organizatora. Osim Čvarkijade, na etno susretima birat će se najljepši tradicijsko uređeni stol, najbolje autohtono jelo i najljepša djevojka za udaju. Izabrat će i najstariju narodnu nošnju, najstariji uporabni predmet, održat će se Festival voćnih likera i pekmeza te vrlo popularna Olimpijada starih sportova.

Olimpijada je cjelodnevna aktivnost, jedino je takvo natjecanje na području županije, a od sportova su tu: „ringlanje“ ili bacanje potkove, trčanje u vrećama, potezanje užeta, gađanje lukom i strijelom, bacanje kamena s ramena, gađanje kozlice te potezanje „mosora“ ili drvene palice.

U za tu prigodu postavljenoj Šokačkoj ulici bit će ponuda domaćih proizvođača različitih autohtonih proizvoda, dok će učenici požeške Obrtničke škole održati modnu revije s kreacijama koje sadrže etno motive.

Domaćin manifestacije je i ove godine restoran Schon Blick u Vetovu, koji će posjetiteljima u svom ambijentu za vrijeme trajanja susreta ponuditi tradicijski slavonski jelovnik po popularnim cijenama. Vetovačka udruga vinogradara, vinara i voćara „Veteri Castra“ uključila se u manifestaciju, te će članovi udruge izdvojiti po petnaestak litara vina, koja će biti sljubljena u jednu bačvu i besplatno ponuđena posjetiteljima manifestacije.

Etno susreti Požeštine započinju u nedjelju u 11 sati, otvorit će ih i ove godine župan Alojz Tomašević, a druženje i zabava u Vetovu potrajat će do kasnih poslijepodnevnih sati.

Odgovorite na anketu Radio Vallis Aurea najčešće slušate?