Radio Vallis Aurea - Požega (logo)

rva.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o ovome možete pročitati ovdje . Nastavkom pregleda web stranice rva.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice rva.hr kliknite na "Slažem se".

slažem se

Radio Vallis Aurea

90,2 MHz 96,7 MHz

Live stream slušajte nas online

Grad Požega ulazi u sudski spor težak milijune kuna

Grad Požega ulazi u sudski spor težak milijune kuna

Iz Grada Požege za štetu krive SDP i Zdravka Ronka

Autor: Slavenko Čuljak
Fotografija: Slavenko Čuljak
Datum:
Broj pregleda: 1469

Pred Gradom je čini se novi sudski spor težak milijune kuna. Tvrtka Tekija d.o.o. je odlučila raskinuti ugovor s tvrtkom Adamo, zaključen 2006. godine, a prema kojemu je Adamo trebao na području između Ulice Stjepana Radića i Primorske ulice izgraditi novu tržnicu i trgovački centar. Jedan od preduvjeta bila je izgradnja Priorljavske ulice. Projekt je započet, no krenuli su sporovi s vlasnikom slastičarnice koja se nalazi na koridoru predviđenom za cestu i realizacija je zaustavljena.

Prometnica je u konačnici izgrađena, no u Adamu smatraju da nije izgrađena u punom profilu i prema GUP-u koji je bio važeći na dan potpisivanja ugovora. Stoga je na Gradsku adresu stigao dopis iz tvrtke Adamo, koja se protivi raskidu ugovora s Tekijom i traži nadoknadu za sva ulaganja koja je izvršila prema ugovoru iz 2006. godine.

Gradonačelnik Vedran Neferović smatra da je to još jedna obmana SDP-a i Zdravka Ronka.

„Iz SDP-a su 2001. godine rekli da će brza cesta podijeliti sjeverni i južni dio grada te da se uz Orljavu treba urediti šetalište. Tada je vijećnik Ronko rekao da nijedan vijećnik ne može izbjeći odgovornost za pretvaranje grada u podružnicu ili samoposlugu jedne tvrtke. Iz svega što se nakon toga događalo, vidljivo je da je Grad Požega trebao biti „samoposluga“ za projekte tvrtke Adamo“, izjavio je Vedran Neferović.

Prema ugovorima, Grad i Tekija trebali su dati građevinsko zemljište, a Adamo naći ulagače i izgraditi objekte, dodaje Neferović.

„U lipnju 2012. godine na sjednici Gradskog vijeća, gospodin Navratil pitao je kad se može očekivati gradnja novog objekta. Gradonačelnik Ronko odgovara - ove godine ćemo zasigurno imati tržnicu, radovi kreću u lipnju ili srpnju, a kroz 4 do 5 mjeseci bi tržnica trebala bila gotova. Prema Radićevoj će se graditi tržni centar na površini od 3,500 m2, ponudbene vrijednosti 5,5 milijuna kuna“, podsjeća Neferović.

Iz Adama tvrde da su riješili sve imovinsko pravne odnose, osim što nisu ishodili uporabnu dozvolu jer Grad nije izgradio prometnicu u punom profilu. Tvrtka Adamo je 2006. godine platila i komunalni doprinos u iznosu 172 tisuća kuna.

00:42 Neferović o Adamu

„Gdje su u ugovoru stavke kakve su obveze jedne i druge strane, ako se ugovor ne realizira? To je dobro poznat scenarij SDP-a. Sad to sve dolazi na naplatu i ova Gradska vlast će imati silnih problema izaći iz svih tih ugovora i obveza kojih se nitko nije pridržavao. Bojim se da će građani Požege imati najveću štetu“, rekao je Neferović.

00:55 Neferović o sporovima

Zamjenik gradonačelnika Mario Pilon, ujedno i predsjednik Skupštine Tekije, kaže da su u cijeli spor uključeni Grad Požega, Tekija i jednim dijelom Komunalac Požega, kao pravni sljednik u nekim stvarima.

„Prvenstveno se iščitava da tvrtka Adamo potražuje komunalni doprinos, radi se o nekoliko čestica koje su oni otkupili i darovali gradu Požegi i polažu pravo na tabularnu ispravu od 4 milijuna kuna od Tekije. Najvjerojatnije će to sve završiti na sudu, pa neka odvjetnici istjeraju to na konak“, rekao je Pilon.

Projekt izgradnje tržnice i trgovačkog centra u toj zoni trebao je biti prethodnica izgradnje garaže i parkirališnog prostora u centru grada.

Od tadašnjeg gradonačelnika Zdravka Ronka zatražili smo odgovor na iznesene tvrdnje i objavit ćemo ih po primitku.

Odgovorite na anketu Radio Vallis Aurea najčešće slušate?