Radio Vallis Aurea - Požega (logo)

rva.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o ovome možete pročitati ovdje . Nastavkom pregleda web stranice rva.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice rva.hr kliknite na "Slažem se".

slažem se

Radio Vallis Aurea

90,2 MHz 96,7 MHz

Live stream slušajte nas online

HPD Sokolovac na Kestenijadi u Hrvatskoj Kostajnici

Kestenijada u Hrvatskoj Kostajnici postala je nezaobilazan događaj za sve ljubitelje prirode i kestena pa tako i za društvo HPD

Autor: Snježana Poljak/HPD Sokolovac
Fotografija: HPD Sokolovac
Datum:
Broj pregleda: 1176

Kestenijada u Hrvatskoj Kostajnici postala je nezaobilazan  događaj za sve ljubitelje prirode i kestena pa tako i za društvo HPD Sokolovac. Bez obzira na kišom praćene vremenske (ne)prilike okupljeni u prilično velikom broju od 45 planinara, obišli su znamenitosti Hrvatske Kostajnice.

Na brdu Čukur posjetili su spomen obilježje „Slomljeni pejzaž“ koje je postavljeno u čast poginulom snimatelju Hrvatske radiotelevizije Gordanu Ledereru-spomenik u obliku kruga propucanog metkom koji simbolizira savršenstvo života i objektiv Ledererove kamere.

Brdo Djed čini poseban užitak za sve planinare, iako se nalazi na 205 m nadmorske visine. Sastoji se od  autohtone šume hrasta kitnjaka, običnog graba s pitomim kestenom, uređenim šetnicama i vidikovcem s pogledom na Kostajnicu i dolinu rijeke Une.

Planinari HPD-a Sokolovac obišli su i stari Zrinski grad, utvrdu  iz 14. stoljeća koja se proslavila u bojevima protiv Turaka i svojevrstan je simbol Hrvatske Kostajnice, zatim izvore pitke vode, od kojih su najpoznatiji Tekija i Varoški bunar, stogodišnji Hotel Central, samostan i crkvu Sv. Antuna Padovanskoga, te ostatke župne crkve Sv. Nikole.

Na povratku su posjetili imanje Slavonski sokak u Novom Varašu koji obuhvaća jezerce s uređenim parkom, malim slavonskim kućicama te gospodarskim zgradicama. Nakon okrijepe i druženja s domaćinima nastavili su put Požege. Organizatori izleta bili su Ivan Diklić i Predrag Livak.

Odgovorite na anketu Radio Vallis Aurea najčešće slušate?