Radio Vallis Aurea - Požega (logo)

rva.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o ovome možete pročitati ovdje . Nastavkom pregleda web stranice rva.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice rva.hr kliknite na "Slažem se".

slažem se

Radio Vallis Aurea

90,2 MHz 96,7 MHz

Live stream slušajte nas online

Na 16. Izboru za najuzorniju hrvatsku seosku ženu titulu je osvojila Marija Ribičić

Proglašena najuzornija hrvatska seoska žena

Autor: Ana Vuković
Fotografija: Ana Vuković
Datum:
Broj pregleda: 3996

Udruga „Uzorne hrvatske seoske žene“  u suradnji s Vukovarsko – srijemskom županijom i Općinom Drenovci organizirala je Izbor za najuzorniju hrvatsku seosku ženu, u Velikoj je održan Izbor zbog nemogućnosti održavanja u Općini Drenovci.
Sve nazočne pozdravio je župan Požeško – slavonske županije i natjecanje otvorio riječima – Vi ste majke, čuvarice, vi ste one koje čuvate ognjišta naših otaca, naših djedova, a siguran sam da ćete ih očuvati i za buduće generacije.

Marija Ribičić iz Grabarja ponijela je titulu najuzornije  hrvatske seoske žene za 2015. godinu.

Tako je odlučio deveteročlani  stručni žiri tradicionalnog 16. Izbora najuzornije hrvatske seoske žene. Lentu i titulu osvojila je u konkurenciji 23 kandidatkinje iz dvanaest hrvatskih županija.

Kao druga pratilja, prema izboru žirija, nagrađena je Martina Medvidović iz Sikirevaca u Brodsko-posavskoj županiji, a prva pratilja je Božica Miskrić iz Čajkovaca također u Brodsko-posavskoj županiji.

-Kriteriji za ocjenjivanje su, ocjenjivanje općeg statusa, kod njezine obitelji i nje osobno, njezin doprinos u društvu, humanitarni rad, uređenost gospodarstva, priprema i organizacija stola s kojim se tu predstavlja, proizvode koje je pripremila, nošnja koju večeras nosi i na kraju odgovori na pitanja žirija i dojam koji će ostaviti na žiri i publiku – rekao nam je Josip Kraljičković predsjednik žirija.

Majka trojice sinova, živi u mnogobrojnoj obitelji koju čine četiri generacije. Na svom OPG-u obrađuju pedeset hektara zemlje, posjeduje pedeset muznih krava, pedeset svinja i tri konja. Uz sav taj zahtjevni posao izrađuje sve vrste ručnih radova, tka na tkalačkom stanu i aktivna je članica KUD-a „Poljadija“. Iznimno njeguje tradiciju i običaje svoga kraja, usađuje i svojim sinovima osjećaj poštovanja prema starijima i ljubav prema prirodi i kulturnoj baštini.

-Dugo sam se pripremala i jako sam sretna što sam ponijela ovu titulu. Nadala sam se da ću biti u prve tri, ali  nisam očekivala da ću biti prva. Uz mene je bila cijela obitelj, oni su mi velika podrška u prvom redu moj suprug i sinovi, roditelji, svekar i svekrva i baka stara. Pobjedu ćemo proslaviti kao pravi Slavonci uz veliku feštu.

Pobjednica je kao glavnu nagradu dobila put u Bruxelles  u Europski parlament kod europarlamentarne zastupnice Marijane Petir.

-Ovakav Izbor veliki je doprinos popularizaciji i osvještavanju javnosti  o ulozi hrvatskih seoskih žena u očuvanju hrvatskih prostora, u proizvodnji hrane u očuvanju kulture i identiteta, obitelji i svega onoga što je nama izuzetno važno. Želja mi je bila dovesti pobjednicu na mjesto gdje se donose tako važne odluke i pružiti joj mogućnost da se u Europskom parlamentu susretne se s ljudima  i kaže svoje viđenje i mišljenje o problemima koji zadaju brige hrvatskim seoskim ženama – istaknula je Marijana Petir.

Kako je pobjednica iz Požeško – slavonske županije i sljedeće godine Izbor za najuzorniju hrvatsku seosku ženu održati će se u našoj županiji.

Odgovorite na anketu Radio Vallis Aurea najčešće slušate?