Radio Vallis Aurea - Požega (logo)

rva.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o ovome možete pročitati ovdje . Nastavkom pregleda web stranice rva.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice rva.hr kliknite na "Slažem se".

slažem se

Radio Vallis Aurea

90,2 MHz 96,7 MHz

Live stream slušajte nas online

Javnozdravstvena akcija "Hodanjem do zdravlja" - doprinos kvaliteti života i zdravlja

Javnozdravstvena akcija "Hodanjem do zdravlja" - doprinos kvaliteti života i zdravlja

Okupljanje sudionika šetnje je u 9,00 sati ispred zgrade suda.

Autor: Magdalena Saveski
Fotografija: Magdalena Saveski
Datum:
Broj pregleda: 1521

Jedna od komponenti nacionalnog programa "Živjeti zdravo" je javnozdravstvena akcija "Hodanjem do zdravlja" koja će biti održana sutra u od 9 do 12 sati u Požegi. Riječ je o 40-minutnoj šetnji unaprijed utvrđenom kružnom rutom preko šetnice uz Orljavu sa startom i ciljem u pješačkoj zoni, kod zgrade suda.

– Cilj je potaknuti sugrađane na najjednostavniji dio tjelesne aktivnosti za koju nije potrebna posebna oprema i priprema, nego samo odluka – rekao je ravnatelj ZZJZ Požeško-slavonske županije Mato Matijević i najavio mogućnost upisa u Klub šetača.

00:42 Mato Matijević

Na sutrašnju šetnju sugrađane je pozvao i župan Alojz Tomašević.

00:37 Alojz Tomašević

Osim šetnje Požežani će moći dobiti promotivne materijale i savjete o smanjenju konzumacije soli, te prekontrolirati krvni tlak. Okupljanje sudionika šetnje je u 9,00 sati ispred zgrade suda.

Kardiovaskularne bolesti vodeći su uzrok smrtnosti u našoj županiji, a samo prošle godine od tih bolesti umrla je 531 osoba. Upravo je nacionalni program „Živjeti zdravo“ usmjeren na poboljšanje zdravlja cijele županije. Provedbom različitih aktivnosti u lokalnoj zajednici nastoji se informirati, educirati i senzibilizirati građane svih dobnih skupina o pozitivnim aspektima zdravih stilova života – pravilnoj prehrani, tjelesnoj aktivnosti, prevenciji debljine, smanjenju prekomjerne tjelesne mase i posljedičnom smanjenju obolijevanja od kroničnih nezaraznih bolesti. 

– Kronične nezarazne bolesti među koje se ubrajaju kardiovaskularne bolesti, tumori, dijabetes i dr. danas su najveći javnozdravstveni problem i odgovorne su za smanjenje kvalitete život – kaže dr. Jasmina Kovačević, voditeljica Službe za javno zdravstvo.00:25 Jasmina Kovačević

Programom je, kaže dr. Kovačević, predviđeno otvaranje Centra za promicanje zdravlja u županijskim zavodima za javno zdravstvo s besplatnim savjetovalištima za građane. U našoj županiji bit će otvoreno Savjetovalište za osobe s problemom prekomjerne tjelesne težine „Centar zdravlja".

Ovom prigodom najavljena je i 7. županijska konferencija o prevenciji kardiovaskularnih bolesti koja će biti održana u petak 16. listopada u Gospodarskoj komori u Požegi, na kojoj se očekuje sudjelovanje ministra zdravlja Siniše Varge.

Odgovorite na anketu Radio Vallis Aurea najčešće slušate?