Radio Vallis Aurea - Požega (logo)

rva.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o ovome možete pročitati ovdje . Nastavkom pregleda web stranice rva.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice rva.hr kliknite na "Slažem se".

slažem se

Radio Vallis Aurea

90,2 MHz 96,7 MHz

Live stream slušajte nas online

Listopad - mjesec borbe protiv raka dojke

Listopad - mjesec borbe protiv raka dojke

Dan ružičaste i plave vrpce

Autor: Ana Vuković
Fotografija: Ilustracija
Datum:
Broj pregleda: 1326

Svake godine u listopadu obilježava se Mjeseca borbe protiv raka dojke te Dana ružičaste i plave vrpce posvećenih ranom otkrivanju raka dojke i raka debelog crijeva. Naglasak ovih programa je na osvještavanju žena i muškarca na važnost sudjelovanja u ovim preventivnim programima ranog otkrivanja raka.

Razgovarali smo s voditeljicom Službe za javno zdravstvo doktoricom Jasminom Kovačević i predsjednikom Županijske Lige za borbu protiv raka doktorom Kristijanom Matkovićem.

Rak dojke najčešći je karcinom kod žena i najčešći uzrok smrti žena od karcinoma. Rak debelog crijeva je na drugom mjestu prema učestalosti i kao uzrok smrti od karcinoma u oba spola.

Copyright: Ana Vuković

-Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke je najstariji program  krenuo je 2006. godine i on je sada u svom četvrtom ciklusu. U našoj županiji odaziv je izuzetno visok, među prve tri smo županije po odazivu u sva tri završena ciklusa. Sedamdeset sedam posto žena se u zadnjem trećem ciklusu odazvalo se i napravilo mamografiju što je poticaj i drugim ženama koje nikada nisu napravile pregled da se priključe - rekla je dr. Jasmina Kovačević.

U Požeško – slavonskoj županiji, godišnje od karcinoma dojke obolijeva između 40 - 60 žena, a prosječno umre 20 žena,do sada je u nacionalnom programu rano otkriveno 59 karcinoma dojke.

Copyright: Ana Vuković

-Ove akcije u suradnji s Ministarstvom zdravlja i Zavoda za javno zdravstvo na državnoj razini i županijskog Zavoda za javno zdravstvo  preduvjet su da bi bolesnici sa sumnjom na ove maligne bolesti došli u što ranijem stadiju, onda je na nama liječnicima da serijom pretraga potvrdimo ili opovrgnemo te sumnje. Bit svega je da rano otkrivanje bolesti jamči i dobro preživljenje. Postotak izlječenja bolesti u ranoj fazi je viši od 95 posto što govori u prilog nacionalnom programu i doista se isplati napraviti mamografiju – istaknuo je doktor Kristijan Matković.

Drugi program je za rano otkrivanje raka debelog crijeva,on je na drugom mjestu po učestalosti i kod žena i muškaraca a godišnje u našoj županiji ima 60 do 80 novooboljelih.

-Odaziv u ovom programu je nizak,ali se popravlja što govori u prilog tome da radimo dobro da se ta priča širi da ljudima postaje jasnije i da se onda odazivaju u većem broju,za sada je odaziv na 28 posto u sklopu ovog programa – istaknula je doktorica Kovačević.

Vrlo jednostavni testovi koje građani mogu obaviti samostalno u privatnosti svog doma omogućavaju rano otkrivanje raka dok je još u fazi kada se može u potpunosti izliječiti.

Najmlađi nacionalni program je za rano otkrivanje raka vrata maternice koji je počeo 2012. godine, ciljana skupina su žene koje tri godine nisu napravile papa test. U tijeku je prvi ciklus pozivanja,procjena odaziva je 63 posto, 42 posto žena od toga kontrolira se neovisno o nacionalnom programu, nešto više od 11 posto je odaziv unutar nacionalnog programa, a negdje oko 10 posto žena napravi papa test kod privatnih liječnika.

- Kada uzmete u obzir da od raka vrata maternice praktično niti jedna žena danas ne bi trebala oboljeti jer imamo i cjepivo koje je prilično uspješno, a svakako niti jedna žena ne bi trebala umrijeti s obzirom na metode koje imamo na raspolaganju odnosno jednostavan i jeftin papa test- istaknula je doktorica Kovačević.

Sljedeće godine u kalendar cijepljenja ulazi kao neobavezno i cijepljenje protiv HPV virusa,ono će biti besplatno za sve one koji žele cijepiti svoju djecu.

U provedbi ovih programa sudjeluju i studenti šeste godine Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu koji su tijekom protekle dvije akademske godine obilazili žene koje se nisu odazvale pozivu na preventivnu mamografiju. S obzirom na dobre rezultate, nastavljaju se slične aktivnosti već ovog tjedna na području općine Velika.

-Odazovite se redovito na preventivne preglede u sklopu Nacionalnih programa ranog otkrivanja raka dojke, raka debelog crijeva i raka vrata maternice! Apeliramo i na osobe koje nisu uključene u Nacionalne programe da se redovito kontroliraju i jave svom izabranom liječniku u slučaju da otkriju neku sumnjivu kvržicu na dojci, promjene u pražnjenju crijeva, neobjašnjivu bol, praćenu nadutošću – dodali su na kraju doktorica Kovačević i doktor Matković.
 

Odgovorite na anketu Radio Vallis Aurea najčešće slušate?