Radio Vallis Aurea - Požega (logo)

rva.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o ovome možete pročitati ovdje . Nastavkom pregleda web stranice rva.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice rva.hr kliknite na "Slažem se".

slažem se

Radio Vallis Aurea

90,2 MHz 96,7 MHz

Live stream slušajte nas online

ORaH: Minimalac treba podići na 3,500 kuna, radnici nisu slijepi da ne vide vozni park njihovih poslodavaca

ORaH: Minimalac treba podići na 3,500 kuna, radnici nisu slijepi da ne vide vozni park njihovih poslodavaca

Radnici nisu nepismeni da ne vide poslodavce na listama najbogatijih Hrvata

Autor: Slavenko Čuljak
Fotografija: Slavenko Čuljak
Datum:
Broj pregleda: 1809

Minimalne plaće u Republici Hrvatskoj trebale bi se povećati sa 2,500 kuna na 3 500 kuna, smatraju u ORaH-u. Prema procjenama sindikata, potrošačka košarica za četveročlanu obitelj iznos oko 7 tisuća kuna

„Zaposleni koji primaju minimalnu plaću, čak i ako je u obitelji zaposleno dvoje članova obitelji, nisu u mogućnosti podmiriti zbrojem minimalnih plaća potrošačku košaricu četveročlane obitelji, što je jasan put prema siromaštvu takvih obitelji“, rekla je Tatjana Fabrični Galić, koordinatorica 5. izborne jedinice i članica Glavnog foruma Regije Istok.

00:37 Tatjana Fabrični Galić

ORaH predlaže i porezno opterećenje imovine i kapitala koje se odnosi na drugu i sljedeće nekretnine u slučaju nekorištenja. Treća mjera je oporezivanje kapitala gdje sukladno imovini građani plaćaju poreze, a porez je veći za bogate.

Dinko Smojvir, predsjednik Gradske organizacije Požega smatra da je potrebno provesti cijeli skup mjera, izravno povezanih s tržištem rada, poreznom reformom i reformom javne uprave. Povećanje minimalne plaće u tekstilnoj, drvnoj ili prehrambenoj industriji moglo bi dovesti do stavljanja „ključa u bravu“, ako se ne provedu i ostale reforme. No, Smojvir kaže da neki imaju mogućnost isplaćivati plaće i veće od minimalnih.

00:33 Dinko Smojvir

„Uvođenje većeg minimalca dovest će do toga da poslodavci neće na uštrb radnika ostvarivati ekstra profit i da će ova mjera dovesti do poštenijeg odnosa između poslodavaca i radnika“, rekao je Smojvir.

00:23 Tomo Pejnović

„Poticajne mjere danas se koriste u vozni park i osobnu korist na uštrb radnika. Zalažemo se za pošteniji odnos između poslodavca i radnika“, zaključio je predsjednik Gradskog programskog foruma Tomo Pejnović.

Odgovorite na anketu Radio Vallis Aurea najčešće slušate?