Radio Vallis Aurea - Požega (logo)

rva.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o ovome možete pročitati ovdje . Nastavkom pregleda web stranice rva.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice rva.hr kliknite na "Slažem se".

slažem se

Radio Vallis Aurea

90,2 MHz 96,7 MHz

Live stream slušajte nas online

Gradska organizacija ORaH - Požega održala okrugli stol pod nazivom "Legalizacija konoplje"

Gradska organizacija ORaH - Požega održala okrugli stol pod nazivom "Legalizacija konoplje"

Promjene Zakona omogućit će kontrolu nad tržištem i porezne prihode

Autor: ORaH/RVA
Fotografija: ORaH
Datum:
Broj pregleda: 1139

Gradska organizacija ORaH - Požega održala je sinoć u "Tom clubu" okrugli stol pod nazivom "Legalizacija konoplje" . Uvodničar i moderator bio je Dinko Smojvir,  predsjednik Gradske organizacije ORaH - Požega.

„Zabrana uzgoja i prometa konopljom i proizvodima od konoplje u praksi se pokazala potpuno neuspješnom. S jedne strane onemogućeno je korištenje punih potencijala biljke u industriji, a s druge strane evidentan je porast uporabe indijske konoplje u osobne svrhe kao i porast ilegalnog tržišta što ukazuje da se represivnim mjerama ilegalno tržište indijske konoplje ne smanjuje.

Najviše zabrinjava činjenica da se sve veći broj ljudi oboljelih od teških bolesti sami liječe indijskom konopljom. Te osobe prepuštene su na nemilost ilegalnog tržišta, gdje nemaju nikakav uvid u kvalitetu onoga što kupuju, dok su u isto vrijeme u sukobu sa zakonom.

Sukladno važećem Pravilniku o uvjetima za uzgoj konoplje, konoplju je u Hrvatskoj dozvoljeno uzgajati samo u svrhu proizvodnje hrane za ljude i životinje. Takvim pravilnikom onemogućeno je korištenje svih potencijala konoplje, a istovremeno interes proizvođača za konoplju raste iz godine u godinu. Izniman gospodarski potencijal ove kulture (oko 25.000 različitih proizvoda konoplje) nije prepoznat u javnosti prvenstveno zbog raširenih predrasuda o opasnostima konoplje.

Promjene Zakona omogućit će kontrolu nad tržištem i porezne prihode s jedne strane, dok će s druge strane građanima pružiti veću socijalnu i pravnu sigurnost“, rekao je Dinko Smojvir.

Odgovorite na anketu Radio Vallis Aurea najčešće slušate?