Radio Vallis Aurea - Požega (logo)

rva.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o ovome možete pročitati ovdje . Nastavkom pregleda web stranice rva.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice rva.hr kliknite na "Slažem se".

slažem se

Radio Vallis Aurea

90,2 MHz 96,7 MHz

Live stream slušajte nas online

Čak 373 ha poljoprivrednih površina bit će razminirano i spremno za proljetnu sjetvu

Kroz nekoliko mjeseci bit će razminirane sve nesigurne poljoprivredne površine na području Požeško-slavonske županije

Autor: Slavenko Čuljak
Fotografija: Slavenko Čuljak
Datum:
Broj pregleda: 1051

Kroz nekoliko mjeseci poljoprivredne površine na području Požeško-slavonske županije bit će bez mina. Nakon što je to prošlog tjedna odobrila Županijska skupština, župan Alojz Tomašević je danas s Hrvatskim centrom za razminiranje i najpovoljnijim ponuđačem potpisao ugovor, čime započinje provedba projekta „Razminiranje poljoprivrednih površina Požeško-slavonske županije“.

Ugovor je vrijedan 22 milijuna kuna, a kroz projekt će biti razminirano 373 ha poljoprivrednih površina. Planirani rok izvedbe je 120 radnih dana, što prvenstveno ovisi o vremenskim uvjetima tijekom jeseni, no polja bi svakako trebala biti spremna za proljetnu sjetvu.

Župan Tomašević zahvalio je Vladi, Ministarstvu poljoprivrede i Agenciji za plaćanje u poljoprivredi i ruralnom razvoju, preko koje će se izvršiti plaćanje radova. Nada se da će najpovoljniji ponuditelj i nositelj aktivnosti tvrtka Mina plus iz Velike Mlake posao obaviti kvalitetno i sigurno.

00:23 Alojz Tomašević

Ugovor je u ime Hrvatskog centra za razminiranje potpisao ravnatelj Dražen Jakopec. „Ovim projektom dostižemo cilj koji smo planirali, a to je preko 20% rasterećenja minsko sumnjivog prostora za Požeško-slavonsku županiju“.

00:32 Dražen Jakopec

Tvrtka Mina plus iz Velike Mlake posao će odraditi u suradnji s petnaestak tvrtki za razminiranje, pa će na projektu biti angažirano do 150 pirotehničara, rekao je direktor tvrtke Miljenko Piršić. Poljoprivredne površine od Brestovca prema Pakracu i Lipiku su u neposrednoj blizini naselja, te će razminiranjem na sigurnosti dobiti i građani.

Za ovaj projekt bila su predviđena sredstva u iznosu do 30,5 milijuna kuna, no s obzirom na to da je najbolja ponuda bila znatno niža, župan je predložio da se preostalih 8,5 milijuna kuna utroše u razminiranje Lipika i Pakraca.

Odgovorite na anketu Radio Vallis Aurea najčešće slušate?